Ми у Facebook
06.09.2020, 09:54

5 вересня офіційно стартувала виборча кампанія

У суботу, 5 вересня, в Україні офіційно стартував виборчий процес. Обирати місцеву владу будемо 25 жовтня. А реєстрація кандидатів триватиме з 15 по 24 вересня.
Чергові місцеві вибори 2020 будуть відбуватись за новим Виборчим кодексом та в умовах нового адміністративно-територіального устрою.
Прийшовши на дільницю, виборці голосуватимуть за міського (сільського або селищного) голову, депутатів до місцевої, районної та обласної ради, інформує громадянська мережа ОПОРА.

Новий Виборчий кодекс: як будуть проводити місцеві вибори

Основні особливості цьогорічних місцевих виборів:

1) Вибори проходять на новій територіальній основі.

2) Паралельно будуть проведені перші місцеві вибори в ОТГ, які призначаються і проводяться разом з черговими місцевими виборами.

3) У списках кандидатів повинна дотримуватись гендерна квота, згідно з якою серед кожних п'яти кандидатів у списку має бути не менше двох жінок.

4) Виборчі системи будуть використовуватися в залежності від кількості виборців у територіальній громаді.
У територіальних громадах з кількістю виборців у 10 тисяч депутатів сільської, селищної, міської ради обиратимуть за мажоритарною системою в багатомандатних виборчих округах. У кожному такому окрузі при цьому може бути обрано не менше 2 і не більше 4 депутатів.
У територіальних громадах з кількістю виборців 10 тисяч і більше депутатів обиратимуть за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.





На правах реклами