Ми у Facebook
09.09.2020, 10:05

Щоб кожен отримував якісні послуги: Герман розповів про місію ЦНАПу

Зараз багато хто прагне “приписати” собі ідею та реалізацію
проєкту Рівненського ЦНАПу, але ж рівняни знають, хто насправді є автором та
реалізатором проєкту. Заступник міського голови Рівного Віталій ГЕРМАН розповів про те, з чого починався ЦНАП і чому його вважають одним із кращих в Україні.

Чотири роки тому в Рівному було відкрито Центр надання адміністративних послуг. Він надає понад 220 видів адміністративних послуг, зокрема, у сферах: державної реєстрації бізнесу, державної реєстрації актів цивільного стану, реєстрації місця проживання, паспортних послуг, землеустрою, будівництва, торгівлі та ін. Зараз багато хто прагне “приписати” собі ідею та реалізацію проєкту Рівненського ЦНАПу, але ж рівняни знають, хто насправді є автором та реалізатором проєкту. Заступник міського голови Рівного Віталій ГЕРМАН у відвертому інтерв’ю розповів про те, з чого починався ЦНАП і чому його без перебільшення вважають одним із кращих в Україні.

– Зараз чимало політиків “приписують” собі те, що вони були авторами та реалізаторами ідеї ЦНАПу. Розкажіть, як було насправді? Адже це, без перебільшення, ваше “дітище”.
– Дешева постановка. Рівняни дуже добре знають, як це все відбувалося, починалося – були публікації у ЗМІ, новини та сюжети на телебаченні. Тож не варто робити рекламу цим людям.

– Це колосальна робота – створити такий потужний проєкт у такі короткі терміни. Як вдалося це зробити?
– Було дуже непросто, “мислимо глобально – діємо локально” – це не тільки моє життєве кредо, а й кредо усієї команди Центру надання адміністративних послуг. Відкриття ЦНАПу виконало два завдання. Локально – зробили доступними адміністративні послуги для людей. Та глобально – привернули увагу всієї країни до Рівного. Зараз про наш ЦНАП знають у Києві, Одесі, Львові та за кордоном. Практично не можна знайти рівнянина, який був би незадоволений якістю надання послуг у ЦНАПі.

Заступник мера Рівного Віталій Герман: "Рівне починається з тебе!"

– Зараз рівняни з гордістю говорять про цей проєкт та дають йому високу оцінку. А як було з самого початку? Адже люди часто бояться інновацій?
– Реформи робляться або швидко, або ніколи. Тому весь 2016 рік був дуже активний рік: децентралізація у сфері реєстрації повноважень місця проживання, державної реєстрації речових прав, реєстрації бізнесу. Це всі ті речі, які ми робили оперативно, швидко, якісно, і є результат. Тож невипадково рівненський ЦНАП отримав Спеціальну Відзнаку Ради Європи “Кращі практики місцевого самоврядування”.

– Як вам вдалося вивести надання адміністративних послуг у Рівному на якісно новий рівень?
– З самого початку роботи над створенням ЦНАПу в Рівному я розумів, яку відповідальність на мене покладено. Проте мій досвід управлінської роботи та професійні навички у сфері юридичної практики давали можливість працювати ефективно і ставити перед собою амбітні цілі та досягати їх. Можу з упевненістю сказати, що з самого дня відкриття нашого Центру рівняни та мешканці області змогли оцінити якісно новий рівень надання адміністративних послуг. Коли не треба вирішувати якісь питання через когось, а достатньо зареєструватися в черзі, взяти квиток та чекати, коли вас викличуть. Отримати послугу та з гарним настроєм вийти з Центру. Це стало можливо завдяки команді, яка не тільки хотіла, а й вміла та могла змінювати підхід до сервісу у місті.

– Давайте наведемо статистику, скільки людей, наприклад, за рік скористалися послугами Центру надання адміністративних послуг?
– Лише за 2019 рік рівненський ЦНАП надав мешканцям області 386 тисяч адмінпослуг. Це колосальна цифра. І практично не можливо знайти рівнянина, який був би незадоволений якістю адміністративних послуг, які надаються в цьому Центрі.

– Зрозуміло, що все не може бути ідеально. Є речі, які хотілося б покращити чи змінити?
– Так, не буває все ідеально і завжди знайдеться те, що хочеться зробити ще кращим. Рівненський ЦНАП – це перша точка взаємодії громади з владою. Найголовніше – це забезпечити якісне надання послуг, щоб люди були задоволені сервісом та виходили з гарним настроєм і посмішками.


Мені подобається створювати фундаментальні речі. Мене надихає те, що реалізовані мною проекти покращують якість життя рівнян.
Віталій ГЕРМАН.







На правах реклами