Ми у Facebook
11.09.2020, 13:23

Усікновення голови Іоанна Хрестителя: чому сьогодні постять?

Православна Церква України вшановує мученицьку кончину славного пророка і Хрестителя Господнього Іоана.
«Величаємо тебе, Хрестителю Спасів Іоане, і шануємо всечесної твоєї глави усікновення», ‒ такими словами Церква вшановує мученицьку кончину славного пророка і Хрестителя Господнього Іоана, якому за наказом царя Ірода відтяли голову за відкрите засудження незаконного шлюбу цього володаря з жінкою Филипа, брата його.

Після Богоматері, Свята Церква має Іоана Хрестителя за першого молитвенника серед угодників Божих про якого Господь наш Ісус Христос говорить так: «Бо кажу вам: з народжених жінками немає жодного пророка, більшого за Іоана Хрестителя» (Лк. 7: 28).



Чому нам важлива пам’ять про мученицьку кончину славного пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана? Тому що він ‒ зразок смирення, терпіння і твердості у вірі, він життя віддав, відстоюючи правду.

Усікновення глави Іоанна Предтечі: Історія свята

Церквою в день мученицької кончини Іоана Хрестителя встановлений строгий одноденний піст. Тож, вшановуючи святого пророка, ми й самі повинні замислитися над власним життям, пам’ятаючи про велику шкоду гріха, який розпочинається з малого – зі спокусливих помислів, а закінчується згубними наслідками. Недарма святий апостол Павло нас навчає: «Пам’ятайте наставників ваших, які проповідували вам слово Боже, і, дивлячись на кончину життя їхнього, наслідуйте їхню віру» (Євр. 13: 7).





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ