Ми у Facebook
16.09.2020, 14:49

Виборчі перегони у Рівному: на старт, увага, руш

Вибори міського голови й депутатів міської ради — це не тільки про продовження великої політики, але передусім про управління місцевими ресурсами й переділ власності та сфер впливу.
Щоб “добре жити” необов'язково зловживати грошима з міського бюджету, можна просто в нормальному режимі споживати можливості комунальних замовлень і тендерних закупівель. Є робота, є зайнятість, є якась стабільність та прибутки, отже, є й за що жити. Бізнесмени про це добре знають. Але грядуть зміни. Саме ця відсутність розуміння точної майбутньої перспективи робить вибори в Рівному цікавими, змагальними, справжніми, але й безумовно — заполітизованими та напруженими.

Проаналізуймо учасників змагань, які вже публічно офіційно заявили про намір балотуватися, а дехто вже й навіть провів конференції з висування кандидатів.

Перша публічна заява про намір балотуватися на посаду міського голови Рівного пролунала 12 серпня від Юрія Вознюка на помпезній презентації політичної команди Ігоря Палиці “За майбутнє”.

http://charivne.info/news/pershiykandidatnaposadumerarivnoho-yuriyvoznyuk

Після достатнього великого вступу про “велику Волинь” та успіхів в Луцьку учасники окреслили конфігурацію свого походу на місцеві вибори. Публічна заява Володимира Хомка про намір передати ключі від міста своєму наступнику Вознюку одразу визначила нову конфігурацію сил, оскільки чинний мер хоч і відносно довго перебуває на своїй посаді, проте має доволі стабільну підтримку. Цю підтримку, очевидно він намагатиметься провести й у список депутатів міськради партії, де він буде першим номером, а Юрій Вознюк — кандидатом в мери. При цьому, Володимир Хомко тут грає свою окрему гру, тому що на вершину списку від “майбаха” розставляє своїх людей, а люди Вознюка посунуті далі, що визначає певні непорозуміння в попередніх домовленостях. Сам Юрій Вознюк повідомив про своє “почесне сорок друге” місце в списку, що з політичної точки зору виглядає нелогічним. До речі, можливість балотування Володимира Хомка все ж залишається доволі високою. Виглядає так, що не Хомко “продав” ідею про свою підтримку, а саме Вознюк її “купив”, тому в досвідченого дідуся руки розв'язані. Особливо, якщо не відбудеться повного арифметичного переходу його підтримки в одні руки Вознюка, а воно не відбудеться. По перше, так майже ніколи не буває, завжди є втрати електорального ядра, але в нашому випадку ядро розійдеться по клубах. Тому, Володимир Хомко зараз підштовхує Юрія Вознюка до активнішої співпраці з Ігорем Палицею по фандрайзингу, а сам може спокійно спробувати ще раз “об'єднати два берега Устя”, і партія “майбах” - не буде проти. Час ще є, до 24 вересня ще можна провести повторну конференцію зовсім з іншим розкладом сил.

Ясне діло, що мотивація Юрія Вознюка боротися по справжньому за крісло міського голови від протистояння з Володимиром Хомком дещо страждає. Та й виглядає колишній фронтзмінівець як маріонетка Ігоря Палиці, великого будівничого “великої Волині” з центром в Луцьку, про що він не посоромився перед рівнянами говорити в середмісті Рівного на майдані Незалежності. Юрій Вознюк ймовірно втішає себе тим, що цей похід в мерство є непоганою перспективою на майбутню парламентську кампанію. Вибори мера Рівного тут є можливістю Вознюка допетляти впізнаваним до виборів парламентських. Вже сьогодні Юрій Вознюк після яскравого медійного вступу скасовує в поліграфії частину попередніх замовлень на інформаційні матеріали. Власне, це також можна побачити з того як Юрій Вознюк їздить іншими регіонами України та там презентує регіональні команди “За майбутнє”.

Наприклад, був на Тернопільщині, де виконував там роль партійного віп-агітатора, що безумовно наштовхує нас на гіпотезу, що всерйоз мерською кампанією в Рівному він займатися не буде, настрою на перемогу нема, стратегії перемоги нема, політичної роботи в окрузі нема. Або, як варіант, справа в “майбаха” не дуже, треба когось возити й показувати. Майбутній кандидат Юрій Вознюк не дає ні виборцям, ні експертному середовищу відповіді на запитання з ким, з якою більшістю він планує керувати містом? Якщо з групою Володимира Хомка (а це всього кілька можливих мандатів) це можливе вимушене компромісне політичне співжиття, то з іншими все не так просто. А вірніше — досить сумно.

На Всеукраїнському рівні ми бачимо певне політичне наближення “зекоманди” і “замайбах”, це природньо, оскільки вже зараз робляться заготовки до перезавантаження ВРУ. Ймовірний союз зелених і ОПЗЖ в парламенті несе першим смертельну політичну небезпеку, коли їх остаточно назвуть зрадниками українських інтересів і всі рейтинги перетворяться в гарбуз. З іншої сторони, зелені на місцевих виборах у Рівному разом із “майбахом” пасуться на приблизно однаковому електоральному полі, тому перебувають в гострому протистоянні. Додаткового роздратування в штабі “зекоманди” додає усвідомлення того, що Вознюк йде “не по справжньому”, але все ж має певні медійні успіхи. Це пов'язано з ефектом новизни та рекламним натиском, а також з тим, що рівняни мабуть ще не розібралися з його “ідеєю Великої Волині”. Величина особистого рейтингу майбутнього кандидата залежить виключно через перетік електоральних уподобань від Володимира Хомка, через зміну балансу в інформаційному просторі, в якому досі з весни панував один невідомий нікому Віктор Шакирзян. Адже великих здобутків в Рівному Юрій Вознюк як колишній нардеп не має, вся його активність пройшла в Острозькому районі. Певних репутаційних втрат Вознюк поніс через скандал з оприлюдненням від свого імені недостовірних соціологічних даних. Вважаємо, що найближчих два тижні він стане мішенню для масованої атаки.

Олексій Муляренко

Інформаційні матеріали Олексія Муляренка з'явилися в Рівному в середині серпня, а вже 30 числа на День міста колишній голова Рівненської ОДА заявив про свій намір балотуватися на посаду міського голови Рівного.

https://www.rivnenews.com.ua/2020/08/30/idu-peremahaty-oleksii-muliarenko-oholosyv-pro-pokhid-na-vybory-miskoho-holovy-rivnoho/

Олексій Муляренко свої інформаційні матеріали позиціонує як звіт депутата міської Рівнеради, хоч представлені здобутки напевне більше стосуються його діяльності в адміністрації. Майбутній кандидат виглядає як доволі самостійний політик — має власний бізнес (компанія “Сталь-М”), а отже й незалежний матеріальний ресурс. Може й не такий великий як в основних конкурентів, зате свій. Це робить його більш вільним та мобільним у веденні власної виборчої кампанії. Щодо самої кампанії, то можна зазначити, що вона йде досить нетрадиційним для Рівного способом. Експерти відзначають ряд інновацій, яких немає в інших. Якщо в деяких кандидатів креатив зводиться до рекордів Гіннеса чи барабанного дробу в кузові вантажівки, до освітлення нічного неба прожекторами, то можна сказати, що всі теми про які говорить Муляренко знаходять своє повторення в інших кандидатів. Чого варта історія з подарованими спідвеїстам мотоциклами чи облаштування фотозон на день міста, копіювання візуальних матеріалів та смислових тем, копіюванням його інформаційних кубів тощо.

Публічна заява Олексія Муляренка про намір балотуватися пролунала прилюдно на майдані Незалежності в Рівному, з можливістю спілкування із пресою та досить скромними на вигляд витратами, порівняно з іншими заявниками. Олексій Муляренко підбив підсумки власного фотоконкурсу, присвяченому темі українському прапору, вручив переможцям примірники книги “Справа Василя Стуса” і на фоні власних кубів зробив політичну заяву яку траслював у своїй власній стрічці в соцмережі.

https://www.facebook.com/100005019767592/videos/1970544176456222

Олексій Муляренко активно використовує популярну спортивну тему — багато років підтримує спідвей в Рівному, підтримує спілкування з митцями, церковними служителями, освітянами, загалом має доволі налагоджені комунікаційні спроможності в різних середовищах, які не залежать від його перебування на посаді. Фактично, в кожній проукраїнській політичній силі він може розраховувати на якусь частку електоральних симпатій.

Навіть після його незрозумілого для широкого загалу припинення стосунків із “Європейською солідарністю” і відсутності якогось іншого гарантовано переможного політичного прапора в руках він й надалі представляє серйозну загрозу зеленій команді, про що зазначив сайт “Громадського” після презентації кандидатів від “Зе” від регіонів. Відносини Олексія Муляренка із політичною партією “Сила і честь” хоч і стали предметом обговорення в місті, але досі не були публічно підтверджені політичною заявою. В чому причина? Олексій Муляренко може піти на місцеві вибори як висуванець політичної партії “Сила і честь”, але є один ньюанс: білборди, на яких досі висіла політична реклама політичної партії “Сила і честь” зараз рекламують не Олексія Муляренка, а слугу народу Віталія Коваля. Чи діючий голова Рівненської ОДА потиснув на рекламістів чи може є якісь домовленості з Віталієм Ундіром невідомо.

https://hromadske.ua/posts/slugi-rozrahovuyut-na-peremogu-v-troh-mistah-she-za-tri-mista-borotimutsya-kogo-tam-visuvayut

Цікаво, що питання участі Олексія Муляренка на виборах, як виявилося особливо не залежало від конструкції його взаємовідносин з партією ЄС, а там, наскільки це зрозуміло, й досі залишається доволі багато його прихильників. Досить довго не було якоїсь визначеності, хто ж буде кандидатом від ЄС у Рівному. Та й зараз не дуже є — на білбордах наче і є Олександр Третяк, із протестантського середовища, що виглядає як креатура “кривавого пастора” Олександра Турчинова, з прицілом на парламентську кампанію. Виглядає нелогічним, що місто, яке першим прийняло в себе Томос, який вважається одним із найбільших здобутків Петра Порошенка, від ЄС буде висувати ректора Рівненської духовної семінарії християн віри євангельської, якого ще й до всього, неоднозначно сприймають і в протестантському середовищі. Цікава ситуація, місто Рівне — єдиний, напевне в Україні обласний центр (навіть Львів — спірне питання), де міг би перемогти кандидат від “Європейської солідарності”, якби ним був Олексій Муляренко. Не виключено, що остаточні рішення ще не прийнято. А візит Петра Порошенка в Рівне днями міг би розставити всі крапки над “і”.

Так чи інакше, Олексій Муляренко не поспішає представити команду і говорить що хоче ще потримати інтригу. Примітно, що декларуючи свій похід у мери, Олексій Муляренко намагається позиціонувати себе як рівновіддаленого від політичних партій, як кандидата який уже веде переговори з різними політичними силами. Не виключено, що в той час, поки інші політичні сили ведуть формати зустрічей про участь кандидатів в депутати у списках до міськради, Олексій Муляренко вже може вести переговори про утворення власної більшості в міській раді. Можливо, нас дійсно чекає сенсація?

Віталій Коваль

Перш за все, Віталій Коваль, це передусім кандидат від “зекоманди”. Вся активність майбутнього кандидата побудована, як то кажуть “за дорученням президента” та “під особистим контролем”, навіть в той час коли особистий рейтинг президента та слуг потрохи здувається. Але урочиста презентація Віталія Коваля як кандидата на посаду міського голови має свою складну передісторію. За право йти під зеленим прапором на вибори міського голови Рівного за лаштунками політичного життя йшла запекла боротьба між кланами. Боролися Віталій Герман за підтримки групи будівельників, Юрій Чаборай з компанії “Інтербетон”, нардеп Олександр Ковальчук, нардеп Дмитро Солончук, група Олега Назарука — Роман Курис та Віктор Шакирзян, директор “Рівнеоблводоканалу” і ставленик чинного міського голови Андрій Карауш, голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, десь збоку намагався притулитися Ігор Хомич. Врешті, приборкувач тигренят переміг, мабуть дається взнаки борецька спортивна солідарність та дружба. Електоральні психологи зауважують, що на багатьох своїх фото Віталій Коваль вже “ховається” за спинкою свого порожнього крісла, начебто це крісло йому вже не належить. Страх команди від того, що бренд “Зе” не спрацює — залишився і примножується. Зелених площин Віталія Коваля стало неймовірно багато, навіть можна сказати що команда дещо перегнула палку у співпраці із рекламістами. Частину своїх білбордів віддали йому Андрій Карауш, Роман Яворський, Юрій Чаборай. На жаль, нічого нового, креативного чи цікавого окрім переосмислення шаблону “Україна — це ти” ми не побачили. Гасло “Сильний лідер — реальні результати” на фоні пошарпаної стіни будинку дуже непереконливі, тим паче що “реальних результатів” за рік перебування на посаді немає. Гасло “приєднуйся до команди” значить тільки те, що акція “народний кандидат” провалилася, про це зелена команда сама написала в своєму спецвипуску “7 день”, з якого стає зрозуміло що за весь час акції зголосилося аж двадцять вісім бажаючих... І це команда губернатора??! Із розпачу Віталій Коваль почав повторювати ідею “кубів Муляренка”, тим самим ще більше зафарбовуючи простір в зелені кольори брендбуку “Слуги народу”. Оприлюднені різні соцдослідження показують що рейтинг голови адміністрації на рівні 5% не підняти вже навіть руками. Ще є остання спроба привезти президента як віп-агітатора. Але в нього, останнім часом велелюдних зустрічей не буває та й самі виступи даються, м'яко кажучи, не дуже.

Прихильники Віталія Коваля серед його позитивних рис та переваг, передусім відзначають його справжність намірів боротися за посаду міського голови, на відміну від ймовірно несамостійного підставного Віктора Шакирзяна та несамостійного досить слабкого Юрія Вознюка. Всеукраїнські видання відзначають, що місто Рівне — одне із трьох обласних центрів, де зелена команда має впевнений намір перемагати. Для цього навіть привезли дорожезне світлове обладнання, щоб зняти чотирихвилинний ролик Віталій Коваля і заодно підсвітити вночі ті об'єкти, які очевидно, Віталій Коваль буде використовувати в передвиборчих перегонах. Але, як бачимо, цей ролик вже встиг забутися, а дана ініціатива не знаходить ніякого розвитку.

https://www.facebook.com/koval8/videos/366000751228758

В якості основного конкурента чинного голови Рівненської ОДА Віталія Коваля всерйоз розглядають колишнього голову адміністрації Олексія Муляренка, який фактично є йому рівним по статусу — обидва походять з будівельної галузі, обидва займали посаду голів обласної адміністрацій і обидва є політичними бійцями. Також обидва є вразливими до ударів по флангах — Віталій Коваль від зелених знаходиться в небезпечному оточенні схожих груп Юрій Вознюка та Віктора Шакирзяна, які рвуть його електорат, а Олексій Муляренко знаходиться в оточенні усього спектру опозиційних проукраїнських сил, які теж можуть по шматках розтягнути частину електорату. Вже сьогодні видно як команда Віктора Шакирзяна робить напади як на передвиборчі теми Віталія Коваля, вибиваючи йому карти з рук, так і пробує приміряти на себе імідж Олексія Муляренка як досвідченого господарника та політика. Тому, Віталій Коваль на своєму брифінгу хоч і не назвав на об'їзній дорозі поіменно своїх основних суперників, але по модулю сили їх двоє — Шакирзян та Муляренко, а по електоральному масиву — Шакирзян та Вознюк. Фактично, це війна “всіх проти всіх”. Тут дуже важко Віталію Ковалю будувати позитивні стратегії власного приросту. Зате добре можуть вдаватися негативні технології, але до образу діючого голови ОДА це не ліпиться.

Із поведінки виборчого штабу зелених кандидатів до міськради та реалізованої стратегії видно, що вся зелена команда міста наче намагається максимально дистанціюватися від бренду “Зе” щоб мінімізувати власні іміджеві втрати від падаючого рейтингу президента. Кожен із гравців зеленої команди сам себе рекламує не надто згадуючи про “Зе”, з надією що цю політичну прив'язку вдасться проігнорувати. Але навряд чи вдасться, виборці Рівного “кінець епохи бідності” готові нагадати зеленим кандидатам 25 жовтня. Ще не зіграла ніяк карта Романа Коваля. Перефразовуючи українську приказку, кожен — сам є коваль свого нещастя. Якщо з якихось причин зелені до моменту проведення партійної конференції із висунення кандидата поміняють кандидатуру (а ним ще може стати Андрій Карауш), то Віталія Коваля цілком чекає повна відставка із посади голови ОДА та політичне забуття. Тим більше, що такий сценарій насправді є бажаним для інших кланів, які боролися за право під зеленим сонцем, але поки що тимчасово програли. Сокира війни не закопана. Розв'язку цієї комбінації побачимо найближчими днями під час візиту Володимира Зеленського, якщо звісно він наважиться приїхати.

Віталій Герман

Ще один випадковий “спадкоємець трону” Володимира Хомка — заступник мера Віталій Герман, який днями заявив про намір балотуватися від іменної партії “Перемога Пальчевського”, також відгризе частину підтримки у Юрія Вознюка та Віталія Коваля — частина виборців Володимира Хомка хоче й надалі бачити на посту мера досвідчену виважену людину в політиці. Робота Віталія Германа на посаді заступника хоч і має неоднозначні оцінки, та все ж, демонструє ту якість в місцевій політиці, яка є необхідною на посаді управління великим містом — це здатність, спроможність налаштувати технологічні й виробничі процеси. Які шанси у Віталія Германа? Не дуже великі через те, що партію “Перемога Пальчевського” небезпідставно називають промосковським проектом. А тепер і сам заступник міського голови отримає прізвисько “рука Москви” за участь в цій кампанії.

Так, Віктор Бобиренко, експерт “Бюро аналізу політики” дослівно про цей проект висловлюється так: “Саме тому хлопцю, який наче б то йде в мери Києва, хтось активно проплачує борди по всій країні на мільйони щомісяця. І цей хтось - Путін. І готуються вони не лише до київських виборів. Вони готують нову колону в парламент на майбутніх виборах у Раду Говоріть про це всім зустрічним. Масквічі не повинні пройти!!!”

https://www.facebook.com/photo?fbid=3240385082735913&set=a.524883060952809

А сам Андрій Пальчевський 22 березня 2019 року у вечірньому ефірі московської програми “60 минут” на телеканалі “Росія-1” мимоволі зробив заяву, яка безумовно свідчить про його російську імперську позицію: “Чем больше и грубее вы будете ругать Украину, тем дальше мы будем от нашего счастливого дня воссоединения”, про цей скандал 7 квітня 2019 року повідомляло ще видання “Апостроф”.

https://www.youtube.com/watch?v=Yn_O7YAtOdw

https://apostrophe.ua/news/politics/elections/2019-04-07/prezident-eurolab-oskandalilsya-zayavleniem-o-vossoedinenii-ukrainyi-i-rossii-video/159435

Очевидно, що для Андрія Пальчевського байдуже на власного кандидата в Рівному, перш за все йдеться про підготовку до парламентських виборів. Це надто очевидно, треба підібрати той електорат, який начебто й за Україну, але не проти байок про хлібчик з ковбасою. Для масштабу вигляду кампанії запущений пристойний тираж газет, примітно також що луцькі пани Германа пропустили в ефір “Рівне-1”.

Як повідомляє видання “Главком”, зараз Пальчевський “щільно прописався на телеканалах з так званого «пулу Віктора Медведчука», де виступає у ролі штатного експерта з усіх питань. Його авторитетні заяви з будь-якого приводу, починаючи від авіакатастрофи в Шереметьєво до медичної реформи в Україні, активно тиражують і окремі сайти зі специфічною репутацією.

https://glavcom.ua/country/politics/projekt-palchevskiy-hto-za-shirmoyu-696544.html

Співпраця Пальчевського з Медведчуком на найвищому рівні, звісно мусить мати якісь вияви на низу. Якщо добре копнути, особливо в штабній роботі, то гадаємо що можна буде в кампанії Германа знайти вуха місцевої ОПЗЖ. І якщо це підтвердиться, то ми знову наштовхнемося на справжніх рівненських бенефіціарів цієї співпраці — місцева організація ОПЗЖ політично “пришвартована” до причалу Романа Куриса й Віктора Шакирзяна.

Головним в цьому поході Германа на місцеві вибори є підготовка до парламентських неминучих дострокових виборів. Така розфокусовка уваги рівненського виборця на заступників Хомка та “спадкоємців” Хомка при голосуванні за міського голову також може привести і до значної втрати частини електорату Олексія Муляренка. Якби Володимир Хомко зараз не мав твердих політичних зобов'язань перед Ігорем Палицею, то цілком очевидно, що теоретично міг би висловити публічну підтримку Олексію Муляренку як найбільш досвідченому серед всіх інших претендентів на посаду міського голови Рівного. І ця можливість фактично, буде збережена до 5 жовтня включно, коли спливає крайній термін можливої добровільної відмови кандидатів від участі у виборах ще до того як буде затверджений текст виборчого бюлетеня. Участь Віталія Германа у виборах на посаду міського голови досить невигідна Юрію Вознюку, Олексію Муляренку та Віталію Ковалю, а з іншої сторони — це питання: хто від цього втратить найбільше.

Тому, парадокс, але похід промосковського кандидата Віталія Германа може бути вигідний Юрію Вознюку й Віталію Ковалю. Якщо Віталій Герман окремо включиться проти Олексія Муляренка, то це буде зрозумілим сигналом, що Віктор Медведчук таким чином “передає привіт” Олексієві Муляренкові, в тому числі й за популяризацію книги Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”, де є поміщені документи, в яких непривабливо фігурує молодий тоді адвокат Медведчук. Якщо ж Віталій Герман й надалі буде вхожий на телеканал “Рівне-1”, який купив олігарх Ігор Палиця — то буде зрозуміло, що за ним стирчать вуха Юрія Вознюка у грі проти Віталія Коваля.

Решта ймовірних кандидатів офіційно не повідомляли про свій намір балотуватися і спокійно дочекалися періоду партійних конференцій, який вже почався. А поклеєні білборди, як показує практика, ще нічого не означають. Так, наприклад конференція НРУ, перший етап якої відбувся 15 вересня так і не висунула кандидатом на посаду міського голови Святослава Євтушенка, питання ще залишилося відкритим. Львів'янин, ймовірний кандидат від Свободи Олег Осуховський офіційно ніде публічно не заявляв про намір балотуватися, проте штабом була розповсюджена заява на старий манер об'єднуватися всім українським силам навколо одного лідера. Тільки от зараз, цим лідером точно не є Олег Осуховський, та й взагалі, явного лідера немає. Питання чи зможе Олег Осуховський швидко змінити Рівне залишається риторичним, адже він вже мав таку нагоду, двічі будучи нардепом від Рівного, проте, ніяк себе не проявив і для рівнян нічого не зробив.

Оприлюднені соціологічні дані показують, що є 5-6 кандидатів, які боротимуться між собою з усіх сил і зараз ще нічого достеменно сказати не можна.

Загалом, на виборах міського голови Рівного будуть три різновиди кандидатів: 1) ті що реально борються за посаду міського голови; 2) ті що тестуються й приміряються до наступних парламентських виборів; 3) випадкові, технічні кандидати та ті, що шукають кому віддатися задорого.

Побачимо кого рівняни оберуть цього разу на виборах, кому вони більше довіряють — пустопорожнім красивим обіцянкам з білбордів, газет і буклетів чи реальним справам кандидатів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ