Ми у Facebook
06.10.2020, 10:59

Хто в домі господар, або Чому Рівне може стати містом, на яке ми не заслужили

Останній тиждень ТОП-новиною усіх новин у ЗМІ стала реєстрація чи не реєстрація кандидатів до Рівненської міської ради від політичної партії «Рівне разом». За цим питанням слідкували не стільки самі рівняни, скільки усі політичні експерти та ті, хто працюють нині в штабах кандидатів.
Адже саме ця ситуація мала показати «хто в домі господар» і чи зможуть представники діючої влади, як міста, так і області перетягнути вирішення питання на свій бік.

Але про все по порядку, територіальна виборча комісія спочатку заявляє, що політична партія “Рівне Разом” провела висунення своїх кандидатів до Рівненської міської ради з порушенням законодавства. Далі юристи «Рівне разом» хотіли провести заміну документів, але в останню ніч реєстрації їм це не вдалося.

Питання набуло розголосу завдяки нардепу Олександру Ковальчуку, але видно тільки він боровся за ЗЕ-команду у місті, яка б явно мала би більші шанси на перемогу, якби партію «Рівне разом» не було зареєстровано. В той же час голова ОДА і нині кандидат на посаду мера, здається, навіть не намагався дотиснути власну позицію і довести процедурні порушення від конкурентної політичної сили.

Чи то його пропрезидентська команда виявилася заслабкою не тільки програвши у Рівному. А й «пролетівши» з аналогічною ситуацією в Здолбунові, де ТВК за майже ідентичних умов порушення висування кандидатів з недотриманням гендерних квот не зареєструвало список “Слуги Народу”, чи то ставленик президента вже наперед знає про можливе політичне фіаско.

В той час діючий міський голова, який відкрито говорить про підтримку Юрія Вознюка і сам є першим номером у списку «За Майбутнє» хоч і робив голослівні заяви, але ні в що більше це так і не переросло. Адже говорити про можливість притягнення Шакирзяна до кримінальної відповідальності, важливість скасування реєстрації «Рівне Разом» та апелювати до чуток, що «ходять в місті» - це не той рівень, який би мав би продемонструвати мер з 12-річним досвідом.

Не змогли на вирішення питання вплинути і громадські активісти, які періодично робили закиди у ЗМІ щодо незаконності такого рішення ТВК. Громадські спостерігачі теж не допомогли і навіть «сенсаційне» дослідження від ГМ «ОПОРА» не дало бажаного результату. І поки один заявляє, що «Рівне – це ми», а інший проводить сільськогосподарські ярмарки, десь на одному з мікрорайонів вже говорять про те, як Рівне стане «щасливим» містом. Адже враховуючи колосальні бюджети компанії, не варто сподіватися на те, що так званий лідер виборчих перегонів готовий програвати комусь свій «бурштиновий трон».

Грошей в кампанію вклали настільки багато, що програвати не можна, бо бізнес є бізнес, і місто повинне повернути цю “інвестицію в мера”. А влада в Рівному, як міська так і обласна виявилася беззуба проти нових політичних гравців, які не збираються зупинятися ні перед чим.

Помітним став і той факт, що в боротьбі за крісло міського голови у Віктора Шакирзяна з’явилися союзники. Адже в певних «кишенькових кандидатів» раптово з'явилися кошти. Але ж вони явно, не впали їм «манною з неба», а прийшли в обмін на більшість в ТВК, яка точно допомогатиме в ніч підрахунку голосів просувати «того, кого треба». То чи насправді усі вони такі «чесні» та «європейські», «патріотичні», як про це «трублять» на усіх стовпах?!

У багатьох, навіть великих партій, є невиконання плану контрактації людей через стислі строки, тому партійці охоче погодилися на пропозицію по заповненню своїх можливих квот — так штабістам легше звітуватися перед своїми керівниками в Києві, плюс можна щось отримати “на розвиток фірми”. То ж не дивно, що підстраховка буде йти «по усім фронтам».

«Обпікшись» під час подачі документів в ТВК, у «Рівне разом» добре розуміють, що тепер треба «дути на холодне», адже можливо наступного разу подібна «фішка» не пройде і хто зна, може в «хорошого хлопця» зможуть нарешті вирости зуби, зростуть амбіції, бо ж хто хоче, щоб йому в слід казали, що «за Берташа б такого у місті б точно не було».

Кандидату ж від Коломойського така ситуація тільки «на руку», адже будь-яке послаблення чи то Коваля, чи то Шакирязна у «майбутньому» штабі сприймають в плюс свого кандидата, але це не точно. Адже під час непродуктивного очікування, можна дочекатися не перемоги, а поразки.

А в той час, коли одні чекають, у місті ходять чутки про те, що фальсифікації на цих виборах не те, що можливі, а точно відбудуться. Буде то відверта «сліпа лояльність» від членів ТВК, вкидання зайвих тиражів бюлетенів чи інші фальсифікації, - покаже час. Але рівнянам варто готуватися і діяти так, щоб Рівне не стало містом, на яке вони точно не заслужили…





На правах реклами