Ми у Facebook
01.11.2020, 11:00

Крім "лежачих поліцейських", на автошляхах України з'являться нові "заспокоювачі"

Із 1 листопада 2020 року починають діяти нові стандарти й засоби заспокоєння руху на автомобільних дорогах та вулицях - острівці безпеки, бордюрні розширення, чокери та розділювальні смуги.
"Укравтодор розробив та подав пропозиції змінити перелік стандартних засобів, які використовуються на дорозі для заспокоєння руху. Вперше в історії України ці зміни внесені і з 1 листопада набудуть чинності. Найменування документа: ДСТУ 4123:2020 Безпека дорожнього руху. Засоби заспокоєння руху. Загальні технічні вимоги", - йдеться у повідомленні Укравтодор у Facebook

Для чого це потрібно?

Вимоги нового стандарту закладають комплексний підхід до створення системи безпечних умов руху дорогами та вулицями.

Засоби заспокоєння руху встановлюються не тільки для зменшення швидкості, а головним чином для рівномірності транспортних потоків. Особлива увага - до ділянок, де автомобільні потоки конфліктують з пішохідними та велосипедними.

Неправильний вибір швидкості, а частіше її перевищення, призводить до зростання травматизму на дорогах. Засоби заспокоєння руху є ефективним доповненням до обмежень швидкості.

Що таке засоби заспокоєння руху?

Дотепер існував лише один засіб заспокоєння руху – так званий "лежачий поліцейський". Всі інші усталені світові практики інженери-проєктанти застосовували лише на власний страх та ризик.

Тепер буде більше варіантів. Змінені стандарти дозволять встановлювати розділювальні острівці або смуги, бордюрні розширення, чокери та острівці безпеки. Вони проєктуються під час ремонту або модернізації існуючих доріг та вулиць, а також під час будівництва та реконструкції. Завдяки комплексному підходу водій підтримує постійну безпечну швидкість, а не змінюють її, повсякчас розганяючись та гальмуючи.

Основою створення нового стандарту стала концепція VisionZero ("Нуль смертей").





На правах реклами