Ми у Facebook
07.11.2020, 16:00

В Луцьку археологи відкопали цікаву знахідку

Під час розкопок у Луцьку археологи знайшли унікального кахля
Під час дослідження нововідкритих підземель Башти Чорторийських та Колегіуму єзуїтів у Луцьку археологи знайшли унікального трикутного кахля.

Повністю збереженого кахля знайшли в пісочному насипі у підлозі однієї із семи кімнат, які нещодавно знайшли археологи у підземеллях Луцького замку, розповів Суспільному науковий співробітник охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

«Вона унікальна тим, що має три грані. Зазвичай кахлі робили чотирикутні, у формі пелюстки. В Україні є рідкі екземпляри трикутних кахлів. На Волині це перша така знахідка», - каже Віктор Баюк.

Вона унікальна тим, що має три грані. Зазвичай кахлі робили чотирикутні, у формі пелюстки. Зі слів археолога, кахля має висоту 10,5 сантиметрів, денце - 5 сантиметрів. Нині знахідку досліджують. За попередніми висновками, вона була виготовлена у XV столітті. «Це історичний початок кахель, тоді тільки побудували Луцький замок, тривало будівництво Окольної стіни. У 1429 році відбувся знаменитий з'їзд європейських монархів у Луцьку», - розповідає археолог.

Це вже не перша археологічна знахідка у нещодавно відкритих підземеллях. Нагадаємо у травні в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» під час археологічної розвідки виявили раніше невідомі дослідникам «таємні» кімнати. Розчищати підземелля допомагають студенти-історики. За кілька місяців роботи у підземеллях археологи вже знаходили різноманітні керамічні декори, англійський фаянс з унікальними написами і посуд XVI століття. Археологічні роботи тривають. Нині досліджують 7 кімнат.





На правах реклами