Ми у Facebook
14.11.2020, 13:30

Книгу скарг скасовано: куди тепер скаржитися рівнянам

Нині, з розвитком цифрових технологій, з’явилися зручні та ефективні способи для споживача залишити скаргу або відгук. Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції України.

Як було раніше? Раніше вимога щодо ведення Книги відгуків та пропозицій була встановлена на законодавчому рівні і вона завжди мала бути у всіх місцях, де продавали товари гуртом чи вроздріб, у ресторанах, та була в куточку споживача на видному місці. Споживачі мали можливість залишати в ній свої зауваження чи відгуки, а керівництво закладу протягом 7 днів з дати запису у Книзі мало повідомити споживачу, яку роботу проведено у зв’язку з його зверненням.

В українських магазинах можуть почати обслуговувати пенсіонерів позачергово

Якщо керівництво закладу не реагувало на звернення, споживач міг звернутися до контролюючого органу (Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів). У зв’язку з таким зверненням контролюючий орган проводив перевірку, за результатами якої, у тому числі, мав право притягнути суб’єкта господарювання до адміністративної відповідальності.

Та зараз форма захисту прав споживачів у вигляді паперової Книги відгуків та пропозицій втратила свою ефективність. Відтак, Кабмін скасував обов’язковість її ведення.

Куди ж тепер скаржитись:
• телефонувати на гарячу лінію торговельного закладу чи закладу надання послуг;
• залишати відгуки на офіційному вебсайті, сторінці в соціальних мережах чи в профілі в Картах Google торговельного закладу чи закладу надання послуг або на спеціалізованих незалежних вебсайтах з відгуками (форумах).
Також споживач має право звернутися для захисту своїх прав до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і її територіальних органів як в паперовому, так і електронному вигляді – dpss.gov.ua.






На правах реклами