Ми у Facebook
14.11.2020, 07:00

У Євросоюзі готові ввести нові санкції проти керівництва Білорусі у зв'язку із загибеллю протестувальника

Лукашенко, тим часом, взяв під особистий контроль розслідування вбивства Романа Бондаренка
Представник Євросоюзу із зовнішньої політики заявив, що Брюссель готовий до введення нових санкцій проти керівництва Білорусі у зв'язку із загибеллю протестуючого Романа Бондаренка. Про це повідомляє 112.ua з посиланням на Deutsche welle.

Після звістки про загибель 31-річного мінчанина, побитого силовиками в цивільному, ЄС звинуватив Мінськ в ігноруванні фундаментальних прав білорусів і нехтуванні їхніми життями.

Трикутник Росія-Україна-США: що зміниться після президентських виборів в США?

13 листопада, з самого ранку білоруси знову стали приходити до народного меморіалу у "дворику змін", встановленому в пам'ять про загиблого протестувальника. Проїжджаючі навколо двору машини гуділи, не зупиняючись ані на секунду. Під гул машин люди мовчки покладали квіти і запалювали свічки. "Смерть Романа не пробачимо", "вбивць до відповіді", "ми пам'ятаємо" - такі слова скорботи писали на стінах трансформаторної будки поруч з імпровізованим місцем пам'яті.

Того дня, в храмі в центрі Мінська, пройшла панахида за Романом Бондаренком. На неї прийшли кілька сотень людей.

Акції пам'яті за померлим протестувальником тривали до самого вечора.

Свої співчуття у соціальних мережах висловили багато білорусів, а також білоруські та зарубіжні політичні діячі. Опозиційний лідер Світлана Тихановська назвала Романа Бондаренка героєм, а його смерть - вбивством, щодо якого буде проведено розслідування.

Зі співчуттями виступив і Олександр Лукашенко. Під час інтерв'ю ЗМІ він заявив, що "справа Бондаренка" тепер на його особистому контролі. Президент закликав державні органи до ретельного розслідування.

Слідчий комітет почав перевірку за фактом загибелі Романа Бондаренка і зробив висновок, що при первинному огляді в лікарні, поряд з тілесними ушкодженнями, у нього діагностовано алкогольна інтоксикація.

Однак медики, які обстежували Бондаренка, ці твердження заперечують. У Telegram-каналі "Білі халати" був публікований медичний висновок, який серед перерахування численних травм Бондаренка зазначає, що у побитого було 0 проміле етанолу в крові.

Нагадаємо, 12 листопада стало відомо, що в Мінську ввечері помер затриманий силовиками біля "Площі змін" протестувальник Роман Бондаренко. Йому був 31 рік, його доправили до лікарні швидкої допомоги.





На правах реклами