«Корисна програма»: як зробити правильний бульйон?

Курячий бульйон здавна вважається одним з найбільш корисних страв при різних захворюваннях, в тому числі при застудних. Чи так це насправді?
«У бульйон з птиці переходить багато корисних речовин, в тому числі амінокислоти, які зміцнюють імунну систему, - пояснює гастроентеролог Інна Бутько. - Також курячий бульйон має загальнозміцнювальну дію і допомагає організму боротися з нездужанням. Для варіння краще вибирати не бройлерних, а супових курей, термін життя яких 5-6 місяців. У них більше сполучної тканини, більше білків, які роблять бульйон не тільки ароматним, але і поживним. Якщо ж ви готуєте бульйон з магазинної курки - першу воду бажано злити. Так ми позбавляємося від антибіотиків, нітратів, гормонів та інших стимуляторів росту, що потрапляють в курку з корму і води. До речі, вторинні бульйони кращі і для м'ясних супів».
З якої частини птиці виходить найкорисніший бульйон? Як зробити його прозорим? Чим бульйон відрізняється від «Консоме»? І в чому особливості приготування італійської «Пастіни», японського «Дасі» та фінського «Калакейтто»? У студії ток-шоу на ці та інші питання відповідатимуть ведучий Олександр Лук'яненко й експерти «Корисної програми»: гастроентеролог Інна Бутько, експерт з якості та безпеки продуктів Богдана Леонова, шеф-кухар Антон Рукавиця. Зірковий гість «Корисної програми» - телеведуча Жанна Тихонова.
«Найекзотичніший бульйон, який я куштувала, - рибно-м'ясний, зі східної кухні, - розповідає Жанна Тихонова. - У звичайному житті найчастіше варю бульйон з птиці. Щоб він вийшов прозорим, але при цьому насиченим, дотримуюся простих правил. По-перше, солити потрібно до закладки овочів. По-друге, під час приготування не накривати каструлю кришкою, інакше піна не піднімається вгору, а відразу осяде на дні. Піну, звичайно ж, слід знімати. А якщо ви цей момент упустили, то можна збити білок яйця і тонкою цівкою влити в гарячий бульйон, постійно помішуючи. П'ятихвилинного кипіння більш ніж достатньо, щоб білок згорнувся. Виймати його шумівкою зовсім не обов'язково. Бульйон можна просто процідити».

Випуск ток-шоу, присвячений бульйонам, дивіться завтра, 1 грудня, о 10:00 на телеканалі «Інтер».

Також на цьому тижні глядачі «Інтера» побачать й інші випуски «Корисної програми».
У середу, 2 грудня, о 10:00 на «Інтері» - випуск про різні види тіста.
Листкове, дріжджове, пісочне, заварне, бісквітне ... В якому з видів тіста менше калорій? Чи буває воно взагалі без борошна? Що продається в українських магазинах і на ринках? Як вибрати тісто без небезпечних трансжирів і шкідливих консервантів? І які незвичні для нас інгредієнти додають в тісто в різних кухнях світу? Зоряний експерт ток-шоу - співачка Наталка Карпа.
У четвер, 3 грудня, о 10:00 на «Інтері» - програма про те, на що звертати увагу при виборі лимонів.

Не хочете хворіти взимку - вживайте лимони. Чи допомагають бабусині рецепти від хвороб? І як знайти кращі лимони в магазинах? Які саме купувати - тонкошкірі або товстошкірі, великі чи дрібні? Про що розкажуть запах, смак і консистенція лимонів? Скільки корисних речовин в сонячному фрукті? І як їдять лимони в різних країнах світу, розповіли експерти «Корисної програми». Зіркова гостя ток-шоу - телеведуча Світлана Леонтьєва.
У п'ятницю, 4 грудня, о 10:00 в ефір «Інтера» вийде випуск «Корисної програми» про вареники.

Письменник Микола Гоголь у своїх літературних шедеврах завжди оспівував вареники. Наприклад, його знаменита повість «Вій» містить згадку про найбільші вареники, які коли-небудь готувалися, - завбільшки з капелюха. А в «Вечорах на хуторі біля Диканьки» є фрагмент про те, як вареники самі стрибали в рот. І хоча вареники у нас їдять з давніх часів, знаємо про цю страву ми, виявляється, далеко не все. Як вибрати якісний заморожений продукт? Чому магазинні вареники часто розварюються? Чим відрізняються українські вареники від їхніх зарубіжних побратимів? І в чому полягає головний секрет приготування вареників, розкажуть експерти «Корисної програми», серед них - народна артистка України Світлана Білоножко.
А в суботу, 5 грудня, о 10:00 на «Інтері» глядачі побачать програму, присвячену пиріжкам.

З м'ясом, рисом, варенням, картоплею, печінкою або іншою начинкою... Пиріжки люблять і готують по всьому світу - їх смажать у фритюрі, на сковороді й запікають у печі. Як приготувати пишне й легке тісто для пиріжків? Які начинки - найпопулярніші? Чим корисні покупні пиріжки тв як домашні зробити особливими? На ці питання у студії ток-шоу дадуть відповідь ведучий Олександр Лук'яненко, шоумен Дмитро Коляденко та інші експерти «Корисної програми».
Текст і фото - пресслужба Інтер.

поради, вареники, пиріжки, бульйон, Інтер, Корисна програма, споживач
Бал за хімію і фізику стане вагомішим - нові правила НМТ 2025

Абітурієнти, які складатимуть НМТ з фізики або хімії у 2025 році, матимуть переваги при вступі до профільних вишів.
переглядів: 211
Чи справді сіль пришвидшує кипіння води

Серед кулінарів досі побутує думка, що додавання солі у воду пришвидшує її закипання. Здавалося б, твердження логічне: мовляв, сіль нібито запускає певні хімічні процеси, які зменшують час доведення води до кипіння.
переглядів: 213
Від сьогодні можна подати повторну заявку на НМТ

Із 9 по 14 травня триває реєстрація для участі в додаткових сесіях національного мультипредметного тесту (НМТ).
переглядів: 225
Чим відрізняється фторопласт від інших видів пластику

Фторопласт не використовують «просто так» — його обирають, коли інші матеріали не витримують умови експлуатації. Він дорогий у порівнянні з поліетиленом або поліамідом. Наприклад, якщо розглянути товари від ТОВ ПКФ Електропласт — постачальника кондукційних та електроізоляційних пластиків, фторопластові заголовки будуть приблизно у 2-3 рази дорожчі за інші. Але матеріал є незамінним там, де потрібно поєднання хімічної стійкості, термостабільності й мінімального тертя. Розгляньмо конкретні галузі та чому саме ПТФЕ.
переглядів: 431
На частині вулиць Рівного можливе ускладення рух

У Рівному тривають дорожні роботи: можливе ускладнення руху транспорту на деяких вулицях
переглядів: 516