Ми у Facebook
07.12.2020, 11:00

Рівняни про смертну кару: казнити чи все ж милувати

Нині жваво обговорюють питання введення в Україні смертної кари. Ми вирішили дізнатися про практику інших країн у цьому питанні. А також запитати рівнян, що вони думають про таке рішення?!
Хоч зараз на дворі XXI століття, проте страта ще досі збережена законодавчо і використовується на практиці у сорока країнах світу. До цих країн відносяться Китай та США.

У Китаї смертна кара застосовується частіше, ніж в будь-яких інших країнах. Близько 15 тисяч людей помирає щороку від страти. Наразі смертна кара застосовується за цільовий ряд злочинів, але цього року уряд вирішив запровадити це покарання за приховування симптомів коронавірусу.

У США смертна кара була завжди у деяких штатах, але лише законодавчо. Та цього року її було відновлено за таких обставин:

Відомо, що в наших сусідів білорусів теж є страта, але вона може бути призначена за злочини проти влади та певних осіб. Минулого року було проведено щонайменше 2 смертні кари. Станом на 2020 рік, Білорусь — єдина країна в Європі, яка використовує смертну кару як найвищу міру покарання.

В Україні 29 грудня 1999 року Конституційний Суд України визнав, що смертна кара, яка передбачена деякими статтями Кримінального кодексу України, суперечить Конституції. Також сметану кару було скасовано для запровадження незалежності України, бо таке покарання є недоступним для країн, які входять до Ради Європи.

"Для таких треба повернути смертну кару",- рівняни про жахливу ДТП

Але часи змінюються корупція та злочини ростуть, тому виникає питання: потрібна смертна кара сьогодні?

Щоб вияснити це, ми вирішили зробити коротке опитування рівнян віком 14-18 років та 30-45 років. І ось деякі коментарі:

"Я проти смертної кари, бо не бачу в цьому сенсу, якщо людину можна посадити на пожиттєве ув'язнення."
Богдан (14 років)

"Я проти смертної кари, бо так можна бути вбивати невинних людей за гроші."
Микола (18 років)

“ Я за смертну кару, тому що так люди побачать, що за тяжкі злочини вони будуть нести тяжку кару.”
Володимир (39 років)

“Я за страту, але якщо змінять всю владу і судочинство, щоб цю кару не призначили невинній людині.”
Віктор (42 роки)

“ На скільки мені відомо, з 1999 року смертну кару не застосовують і я вважаю. Адже в сучасному гуманному світі моральне покарання є набагато більше дієвим. Цьому сприяє психологічний аналіз.”
Ганна (47 років)

“В'язні утримуються за рахунок наших податків. Людина, яка свідомо позбавляє життя іншої людини/людей, навряд чи виправиться сидячи у в'язниці пожиттєво. Дуже часто смертну кару для злочинця просять близькі та рідні жертв. Адже їх життя також назавжди залишається понівеченим.”
Наталія (46 років)

За нашим підрахунками, близько 10-ми людей було проти смертної кари, 4-ро були за страту і 3-є людей ставляться до цього нейтрально.









На правах реклами