Ми у Facebook
15.12.2020, 10:30

Меценатство. У новій формі – до чемпіонства України [+Фото]

Жіночий футбол має таке саме право й потребу в розвитку, як чоловічий
Дівоча команда «Гощаночка» гратиме у формі всесвітньовідомої датська компанія Hummel. Комплекти спортивного одягу для футболісток і тренера передав президент команди «Гощаночка» Іван Іванов.

Футбол – чоловіча гра. Цей стійкий гендерний стереотип міцно вкоренився у свідомості більшості українців. І навіть створення у 90-х роках минулого століття Асоціації жіночого футболу в Україні не допомогло докорінно змінити ставлення суспільства до жіночого футболу. Чи не в кожній спортивній школі навіть двадцять першого століття футбольні секції для хлопців є нормою. А створення аналогічних футбольних секцій для дівчат є радше винятком, аніж звичною практикою.



А тим часом жіночий футбол має таке саме право й потребу в розвитку, як чоловічий. І дієвим доказом цьому є історія першої на теренах Гощанщини дівочої футбольної команди «Гощаночка». Створена вона була буквально два роки тому з ініціативи колишнього директора Гощанської ДЮСШ В’ячеслава Гапончука й за сприяння члена виконкому Рівненської обласної асоціації футболу Юрія Буркальця. Місію наставника дівочої футбольної команди узяв на себе тренер Гощанської ДЮСШ Юрій Роман.



Уже перші стартові поєдинки «Гощаночки» на різного роду обласних чемпіонатах продемонстрували неабияку майстерність і волю до перемоги як і тренера, так і учасниць футбольної команди. Жодного разу вони не повертались до дому без чергової перемоги, кубка, меделей. Чи то були ігри в Кременці, Гребінці, Рівному, Володимир-Волинський чи Житомирі. Юні спортсменки завжди виборювали призові місця.



Утім без фінансової підтримки перспектива участі команди у чемпіонатах вищого дивізіону була доволі примарною. Це розуміли всі дотичні до створення й функціонування команди. Відтак, окрім чоловічих футбольних команд, узяти під свою опіку ще й дівочу команду «Гощаночку» запропонували меценату, почесному президентові ФК «Гоща-Садове» Івану Іванову. Постійно вболіваючи за розвиток і популяризацію спорту на своїй малій батьківщині, Іван Іванович не лише погодився фінансово підтримувати команду, а зобов’язався мотивувати дівчат додатковими приємними бонусами.



Зокрема на порозі свята Миколая Чудотворця почесний президент команди «Гощаночка» Іван Іванов передав футболісткам і тренерові Юрію Роману нові комплекти спортивного одягу.

- Комплекти спортивного одягу для команди «Гощаночка» виготовила на замовлення всесвітньовідома датська компанія Hummel, - каже Іван Іванов. – Ці комплекти вважаються одними з найліпших у світі. Також у формі виробництва цієї компанії грає національна збірна Данії.
Загалом до складу комплекту входять спортивний костюм, футболки, футзалки, вітровки, шапочки, спортивні маски-балаклави й кросівки. Загальна вартість 14 спортивних і двох тренерських комплектів становить понад 80 тис грн.



Додатковим сюрпризом для дівчат стали й м’ячі фірми Select, якими грала збірна України. Вручаючи футболісткам комплекти спортивного одягу, Іван Іванов зауважив, що й надалі фінансово підтримуватиме команду.

- Цьогоріч футболістки «Гощаночки» дебютували у відбірних матчах всеукраїнського турніру й одразу потрапили до фіналу змагань, - зауважив Іван Іванов. - Результатом участі команди у чемпіонаті України з футзалу стали бронзові медалі. Тому професійна компетентність тренерів, належна фінансова база дає всі підстави прагнути до чемпіонства. Таким чином ми не лише зробимо черговий поступ у популяризації дівочого футболу, а доведемо всім, що команди з невеличких селищ також здатні демонструвати високі результати гри у футбол і конкурувати з найсильнішими командами України. Це доволі перспективний і видовищний вид спорту. А успіхи й популярність «Гощаночки» є тому доказом.



Думку почесного президента «Гощаночки» Івана Іванова щодо успішної перспективи команди, а також щодо необхідності підтримки розавитку дівочого футболу на Гощанщині поділяють також Гощанський селищний голова Микола Панчук і член виконкому Рівненської обласної асоціації футболу, голова фракції «Аграрна партія України» в селищній раді Юрій Буркалець.
Микола Панчук, зокрема, побажав дівчатам міцно триматися одна за одну не лише в команді, а й в житті.

- Більшість із вас навчається в Горбаківській школі й водночас є вихованками Гощанською ДЮСШ, - зауважив Микола Панчук. – Особисто для мене важливою є дієва співпраця на рівні новостворених громад, у тому числі завдяки об’єднанню наших зусиль з метою розвитку спорту на Гощанщині.



На важливості всебічної підтримки дівочого футболу наголосив під час вручення спортивних комплектів футболісткам Юрій Буркалець.

- Важливим чинником у розвитку дівочого футболу є налагоджена нещодавно співпраця голови Гощанської селищної ради Миколи Панчука з меценатом, почесним президентом ФК «Гощаночка» Іваном Івановим, – зауважив Юрій Буркалець. - Сподіваюсь ця співпраця буде продовжуватися й надалі. А «Гощаночці» бажаю рухатись лише вперед до чемпіонства України, а далі – на міжнародну арену.

Іван Іванов також повідомив, що й надалі опікуватиметься ФК «Садове». Наступного, 2021 року, команді виповниться 50 років із моменту створення. До цього часу планується відновлення її історичної назви «Сокіл-Садове». Гравцем команди саме під такою назвою свого часу був Іван Іванов. А тим часом команда буде доукомплектовуватися й підсилюватися за рахунок окремих гравців із команд «Малинськ» і «Славія», які розпалися. Відтак завдання тренерського складу й команди – золоті медалі чемпіонату Рівненської області.

Ірина ПОВАР.





На правах реклами