Як поводитись підприємцям під час перевірок Держпродспоживслужби
Перевірки під час карантину
На планові та позапланові перевірки Держпродспоживслужби на час карантину діє мораторій. Інспектори керуються постановою Кабміну №1236 від 9 грудня 2020 року. На деякі види перевірок вона мораторій знімає:
· Планові і позапланові перевірки ринків.
· Перевірки у сфері санітарно-епідеміологічного благополуччя.
· У сфері контролю за цінами, які регулює держава. Зокрема, на комунальні послуги і деякі види медикаментів.
Що повинен мати інспектор, коли приходить з перевіркою?
1. Направлення, що формується на підставі наказу на проведення державного контролю. У направленні має бути вказано орган контролю, суб’єкт господарювання, рід діяльності та адреса підприємства, номер наказу та перелік осіб, що здійснюватимуть контроль. Дата, тип і форма заходу перевірки та підстава. Копію направлення мають надати суб’єкту господарювання.
2. Службове посвідчення.
Обов’язки підприємця під час перевірок:
· допускати до здійснення заходів державного контролю;
· надавати документи, пояснення, іншу інформацію;
· усувати виявлені невідповідності;
· забезпечувати умови для відбору зразків;
«Один зразок відбирається інспектором і відправляється в незалежну атестовану лабораторію. Інший, ідентичний, ви зберігаєте в себе. Обидва відповідним чином оформлюються і запаковуються. І в разі виникнення суперечливих результатів дослідження ви маєте право звернутися в арбітражну лабораторію для проведення повторного аналізу, і тоді результати саме цього, останнього, дослідження вважаються кінцевими», - каже Павлішен.
· одержувати примірник припису, розпорядження, рішення, акту або іншого документа.
Права:
• вимагати дотримання законодавства;
• перевіряти наявність службового посвідчення;
• одержувати копії направлення;
• бути присутнім та залучати юридичних та фізичних осіб - не перешкоджаючи здійсненню заходів;
• вимагати нерозголошення інформації з обмеженим доступом;
• одержувати та ознайомлюватися з актами держконтролю, актами відбору зразків, розпорядженнями, приписами, рішеннями;
• надавати в письмовій формі свої пояснення, зауваження або заперечення протягом 5 робочих днів.
Юрій Павлішен радить підприємцям вносити запис до журналу реєстрації заходів державного контролю, а також – знімати на відео чи вести аудіозапис процесу перевірки, не заважаючи процесу. Це дозволено законодавством. Інспектор теж має на це право. Запис використовується, коли виникають суперечки з приводу висновків перевірки.
А в разі позапланової перевірки (наприклад, на підставі заяви споживача), інспектор має право перевіряти тільки те питання, з яким звернулася людина. Це ж має бути прописане і в направленні, каже Юрій Павлішен.
«Для прикладу. Заявник написав, що в бутіку продається ковбаса, що, на його погляд, загрожує життю і здоров’ю людини. Інспектор приходить і перевіряє тільки ковбасу. Не хліб і не молоко. Тому що в заяві стоїть конкретне питання».
Утім, саму заяву підприємцю не покажуть – озвучать її суть. Анонімні заяви, каже Павлішен, не підпадають під розгляд.
Також підприємець має право, згідно із Законом про доступ до публічної інформації, звернутися до Держспоживслужби і отримати документ про підставу перевірки або відповідь на будь-яке інше запитання. Її мають надати упродовж п’яти днів.
Коли можна не допускати представника Держпродспоживслужби до здійснення інспектування чи аудиту?
• не надано копій документів, або якщо надані документи не відповідають вимогам Закону;
• порушено періодичність (можна перевірити на сайті) та відсутні підстави для перевірки;
• не внесено запис до журналу реєстрації заходів держнагляду (у разі наявності).
Зі слів Юрія Павлішена, якщо дії інспектора були неправомірними чи він порушував зазначені права, можна не тільки в суді оскаржувати результати перевірки, а і вимагати відшкодування збитків.

Запечене м’ясо, яке тане в роті: простий секрет соковитості та апетитної скоринки

Соковите, ніжне всередині та рум’яне зовні — саме таким прагне бачити м’ясо кожен кулінар. Однак навіть досвідченим господиням не завжди вдається досягти ідеального результату. Професійні кухарі розкрили свій незвичний, проте дієвий лайфхак, який допоможе приготувати справді досконалий м’ясний шедевр.
переглядів: 212
Розклад богослужінь та освячення пасок у кафедральних соборах Рівного

Розклад богослужінь оприлюднили на офіційній сторінці Рівненської єпархії ПЦУ.
переглядів: 372
Експерти назвали країну, яка найбільше підходить для туристок-одиначок

Соло-туризм не менш популярний у світі, аніж відпочинок у гучній компанії. Але яка країна підійде найкраще для такої подорожі?
переглядів: 399
Як безпечно зняти скотч із вікон: ефективні методи, які не зашкодять склу

Після святкових декорацій або профілактичного заклеювання вікон задля безпеки українці стикаються з проблемою: як зняти скотч, не пошкодивши скло?
переглядів: 343
Мерехтливі крашанки у тренді Великодня 2025

Цьогорічним святковим хітом у соцмережах стали так звані «мерехтливі» великодні яйця — стильний і простий спосіб оновити традиційне фарбування. Такий ефект можна легко досягти, скориставшись звичайною пляшкою червоного вина.
переглядів: 426