17.01.2021, 11:40
Рецепт голодної куті на Другий Святвечір
Голодна кутя, або як ще називають Друга кутя чи Голодний Святвечір, проводиться напередодні Хрещення. Відзначають це свято 18 січня за новим, і 5 січня – за старим календарем. Воно повторює обряд Багатої куті, але в дещо скороченому вигляді, тому й називається Голодною.
Голодна кутя − завершує цикл різдвяно-новорічних свят. Готують її перед Водохрещем у день церковного посту, тому знову варять зерно на воді і, взагалі, голодна кутя складається в більшій мірі з крупи і меду. Але, за бажанням, ви можете додати мак, горіхи чи родзинки.
Рецепт голодної куті на Другий Святвечір
Інгредієнти:
• склянка пшениці;
• 2-3 склянки води;
• 1 ст. л. рослинної олії;
• дрібка солі;
• 100-150 г маку (за бажанням);
• 100 г родзинок (за бажанням);
• 100 г волоських горіхів (за бажанням);
• 2-3 ст. л. меду.
Приготування:
Переберіть і промийте пшеницю. Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч. Потім зваріть пшеницю в каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку олії. Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину. Родзинки замочіть на 20 хвилин. Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стекла вся зайва рідина. Потім перетріть мак у блендері, кавомолці або м'ясорубці до появи білого "молочка". До крупи додайте перетертий мак, подрібнені й обсмажені горіхи, родзинки і мед. Перемішайте і подавайте на святковий стіл. Якщо ви готуєте традиційну голодну кутю, то додайте до пшениці лише мед та добре вимішайте перед подачею.
Як і коли українці святкують другий Святий Вечір
Рецепт голодної куті на Другий Святвечір
Інгредієнти:
• склянка пшениці;
• 2-3 склянки води;
• 1 ст. л. рослинної олії;
• дрібка солі;
• 100-150 г маку (за бажанням);
• 100 г родзинок (за бажанням);
• 100 г волоських горіхів (за бажанням);
• 2-3 ст. л. меду.
Приготування:
Переберіть і промийте пшеницю. Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч. Потім зваріть пшеницю в каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку олії. Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину. Родзинки замочіть на 20 хвилин. Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стекла вся зайва рідина. Потім перетріть мак у блендері, кавомолці або м'ясорубці до появи білого "молочка". До крупи додайте перетертий мак, подрібнені й обсмажені горіхи, родзинки і мед. Перемішайте і подавайте на святковий стіл. Якщо ви готуєте традиційну голодну кутю, то додайте до пшениці лише мед та добре вимішайте перед подачею.
Як і коли українці святкують другий Святий Вечір
Категорія: Новини > Життя
Автор: Вікторія ТРОФIМОВА Переглядів: 1269Друга кутя, Голодний Святвечір, друга свята вечеря, рецепт куті, Різдвяні свята, Рецепт голодної куті
Інші статті рубрики:
У Рівному виступить відома бандуристка KRUT
Завтра, 20 квітня, відома артистка виступить у Органному залі. Концерт запланований о 18 годині.
переглядів: 266
У Рівному почався новий збір на дрони
Місто оголосило чергову закупівлю дронів для ЗСУ.
переглядів: 291
Прикмети та заборони цього дня: усе, що слід знати про 19 квітня
Українці вшановують пам'ять святого Іоана. До настання Нового року залишилося 256 днів.
переглядів: 335
З Днем ангела Івана: суперові вітання
Сьогодні, 19 квітня, Івани святкують свій День ангела.
переглядів: 252
Як продуктивно почати ранок: кілька потужних і дієвих порад
Пропонуємо вам кілька дієвих порад, які забезпечать чудовий і продуктивний ранок.
переглядів: 328