Ми у Facebook
24.01.2021, 11:00

Українці отримуватимуть по дві пенсії: що відомо

Українцям платитимуть по дві пенсії: яким буде розмір виплати
В Україні у 2021-му планують запустити накопичувальний рівень пенсійного забезпечення, в результаті частину зарплати потрібно буде відкладати на спеціальному рахунку, з якого можна буде отримати другу виплату під час досягнення пенсійного віку. Про це пише Обозреватель.

З середньою зарплатою розмір “другої” пенсії може бути близько тих же 400 грн, розповідає старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. Щоб отримувати пенсію 20 років, в ідеалі відкладати потрібно удвічі довше. Тоді можна було б розраховувати на виплату в розмірі 800 грн. “Про гідну пенсію взагалі не йдеться”, – каже Ткаченко.

Є кілька варіантів, кого зобов’яжуть відкладати (і хто в майбутньому зможе отримати пенсію):

всі, хто не досяг віку 35 років;
всі, хто не досяг віку 50 років.

Як розрахувала Національна комісія з цінних паперів, якщо щомісяця відкладати з зарплати 7%, то на пенсії можна буде отримати виплату розміром 10,2% від останньої зарплати. Якщо збирати 10% – виплата досягне 14,6%. Щоб пенсійні заощадження не “з’їла” інфляція, їх потрібно інвестувати. І зараз вкладати гроші в Україні можна тільки в держоблігації (фактично давати в борг державі).

Наприклад, якби з кожної зарплати розміром у 20 тис. грн потрібно було віддавати соціальний внесок не 22%, а 29%, то на заслуженому відпочинку можна отримати (за наявності 35 років стажу): близько 7 тис. грн основної пенсії; близько 2 тис. грн другої пенсії.





На правах реклами