Ми у Facebook
24.01.2021, 20:01

Рекомендації від МОЗ щодо здрового харчування

Харчування є критичним фактором, що визначає імунні реакції, а неповноцінне харчування — найбільш поширена причина імунодефіциту в усьому світі.
Центр громадського здоров'я МОЗ України склав перелік рекомендацій щодо здорового харчування.

Що призводить до розвитку імунодефіциту?

-Перекуси на ходу, харчування «швидкою їжею», відсутність балансу в раціоні;
Радикальні дієти, що застосовуються в прагненні схуднути та виключають із раціону білок або вуглеводи;
-Недоїдання;
-Споживання великої кількості цукру, солі, тваринних жирів;
-Зайва вага.

Енергетичне недоїдання — споживання недостатньої кількості їжі або їжі з низькою калорійністю — пов’язують зі значним порушенням клітинного імунітету, що спричиняє цілу низку складних порушень.

Дефіцит поживних речовин може призвести до зміни імунних реакцій — це спостерігається навіть тоді, коли стан дефіциту є помірним.

Так, порушення імунітету може статися через нестачу мікронутрієнтів: цинку, селену, заліза, міді, вітамінів А, С, Е і В-6, і фолієвої кислоти. Усі вони мають неабиякий вплив на імунні реакції.

Переїдання й ожиріння також знижують імунітет. Ожиріння характеризується системним і центральним запаленням, яке викликає і сприяє надмірному відкладанню жирів, і як наслідок появі зайвої ваги. Цей запальний профіль робить людину дуже сприйнятливою до хвороб, особливо до тих, які стосуються імунної дисфункції, включно з діабетом, раком, розладами настрою, судинною дисфункцією і сприйнятливістю до інфекцій.

У літніх людей імунітет можна посилити, якщо включити до харчування добавки із мікроелементами та вітамінами.

Збалансоване харчування важливе для профілактики низки неінфекційних захворювань, яким можна запобігти.

Але також варто пам’ятати, що порушення в раціоні харчування відкривають шлях для низки інфекційних хвороб і роблять організм мішенню для розвитку онкологічних хвороб.

Тому відповідальне ставлення до харчування, дотримання балансу в споживанні поживних речовин і збагачення їжі мікронутрієнтами — це шлях до здоров’я.






На правах реклами