Ми у Facebook
30.01.2021, 08:40

30 січня - яке сьогодні свято. Іменини, народні традиції та обряди

День ангела святкують: Антон, Антоній, Єгор, Юрій, Георгій, Іван, Антоніна, Охрім, Божена.
Яке православне свято

30 січня християни вшановують святого Антонія Великого, єгипетського пустельника й інспіратора монашого життя у християнстві, який жив між III та IV століттями.Він був засновником християнського чернецтва, єгипетським анахоретом, творцем пустельництва й інспіратором чернецького життя у християнстві. Преподобний Антоній був першим яскравим і принципово новим представником пустельного проживання.



Традиції на свято

У народному календарі день отримав назву Антон Перезимник, адже дату вважали переломом зими. Люди щиро вірили, що зима незабаром закінчиться.


У давнину саме в день 30 січня, намагалися залякати всяку нечисть, щоб вона не підходила до будинку. Для цього виходили на найближче перехрестя і починали йти додому задом наперед. Якщо зумієш 30 січня дійти до будинку таким чином і не впасти, то варто перекреслити свої сліди палицею і замести їх снігом, щоб чаклуни, відьми і злі сили не пробралися в будинок.
Господині в цей день готували частування для дітей у вигляді колобків з толокна, пшеничного борошна, масла, солі, яйця і молоко. Такі булочки символізували сонце та "притягували" літо, а також вважалися цілющими і могли, як вірили, захистити від біди та "лихого ока".

Заборонялося в цей день жінкам прясти і в'язати - такі роботи обіцяли хвороби як самим порушницям, так і іншим членам родини. Сьогодні не слід багато працювати та носити щось важке. Не бажано у цей день зловживати спиртними напоями, а також переїдати.


Читайте також:Де у Рівному не буде світла у понеділок, 1 лютого





На правах реклами