Ми у Facebook
03.02.2021, 09:08

Вступ-2021: що треба знати майбутнім абітурієнтам-юристам

Цього року значних змін зазнає вища юридична освіта й передусім порядок вступу в заклади вищої освіти та випуску студентів правничих спеціальностей.
Епідемія коронавірусу вплинула на всі сфери життя, в тому числі й на освіту. Втім школи більш-менш оперативно перейшли на онлайн навчання. І такий перехід «виявив», що деякі методи навчання – неефективні. Адже дистанційна освіта б’є по якості, а будь-яка освіта – це стратегічний запас країни, і не хочеться, щоб рівень, даний запасу, в Україні понижувався.

Виникло багато проблем у закладах вищої освіти, пов’язаних з оплатою контракту та проживання у гуртожитку. Але Міністерство освіти і науки України висловило позицію, що навчальні заклади є автономними, тому питання оплати навчання під час карантину має вирішуватися кожним навчальним закладом самостійно.

Хочу зауважити, що у 2021 році значних змін зазнає порядок вступу та випуску юридичних спеціальностей.

Скасовується прийом студентів на освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого бакалавра та державне замовлення для заочної форми навчання за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право». Отримати ступінь магістра за ними нині можливо на підставі освітнього рівня бакалавра за однією з цих спеціальностей. Наприклад, якщо раніше бакалаври напрямку «Правоохоронна діяльність» також могли вступати на магістратуру з права, то з 2021 – ні.

В новому році випускники мають скласти Єдиний державний кваліфікаційний іспит (далі – ЄДКІ). Його введення зумовлене високим ступенем суспільного значення професії правника та підвищеним рівнем відповідальності юриста. ЄДКІ для правників, по суті, допуск до професії, адже без його складання студент не отримує диплом про вищу освіту.

Ще одним напрямом роботи над удосконаленням юридичної освіти є скасування філій правничих шкіл. До 01 липня 2021 року вони мають бути реорганізовані або закриті.

Ольга СТОЛЯРЕЦЬ, юрист, спеціально для ОГО.







На правах реклами