Ми у Facebook
07.02.2021, 10:06

Рецепт картоплі по-селянськи, який прославився на весь світ, придумала - вінничанка

Ця страва відома в усьому світі, її готують у різних ресторанах і фастфудах. Виявляється, що це суто український витвір і має назву "Картопля по-уланівськи".
Придумала рецепт картоплі по-уланівськи вінничанка Глафіра Дорош. За це у 1965 році її нагородили радянським орденом. Глафіру запрошували працювати у ресторани Москви, але вона залишилася у своєму рідному селі Уланів.

Джерело:smachnonews.24tv.ua

Жінка придумала рецепт випадково!

Глафіра працювала в колгоспній їдальні. Одного разу вона готувала фаршировану м’ясом картоплю, але їй не вистачило фаршу. Тоді жінка розрізала картоплю на 4 частини і кинула в олію смажитися. Потім вирішила ще й полити картоплю часниковим соусом для пиріжків із горохом. Рецепт настільки всім сподобався, що його часто готували для трактористів, які працювали в полі.

Глафіра Дорош, яка придумала рецепт "картоплі по-селянськи" / Фото vkt<br />
Глафіра Дорош, яка придумала рецепт "картоплі по-селянськи" / Фото vkt


Як рецепт "картопля по-уланівськи" прославився на весь світ

Розповідають, що з Москви прислали журналіста газети «Известия» із партійним завданням – написати критичний матеріал про Вінницьку область. Тоді погане слово у центральній пресі було рівноцінне звільненню. Розуміло це і вінницьке керівництво, тож від того, як зустрінуть столичного журналіста, залежала їх кар’єра. Начальство гостя зустріли та повезли у показовий колгосп в Уланів, неподалік від курортного Хмільника, де газетяра і пригощала Глафіра Дорош. Тепер кажуть, що це, напевно, було єдиним яскравим спогадом журналіста… В «Известиях» про Вінниччину вийшла тільки невелика замітка про «картоплю по-уланівськи», але наскільки вона змінить життя сільської кухарки і самого Уланова, тоді ніхто не знав.

Рецепт "картоплі по-уланівськи"

вимиту картоплю розрізаємо на 4 частини;
обсмажуємо у великій кількості олії;
поливаємо завчасно приготовленою заправкою із часником, олією та сіллю.






На правах реклами