Ми у Facebook
02.03.2021, 20:00

В Україні ректорів обиратимуть по-новому: що змінилося

Президент підписав закон щодо виборів ректорів
Президент Володимир Зеленський підписав закон, який удосконалює процес обрання керівника закладу вищої освіти шляхом запровадження другого туру виборів. Про це йдеться в повідомленні пресслужби Президента України.

Згідно із законом, якщо у виборах керівника вишу взяли участь дві або більше кандидатур і жодна з них не набрала понад 50% голосів, на сьомий день має проводитися другий тур виборів з-поміж двох осіб, які в першому турі набрали найбільшу кількість голосів.

Другий тур вважається таким, що відбувся, якщо участь у ньому взяли понад 50% від загальної кількості осіб, які мають право брати участь у виборах.

У другому турі переможцем виборів вважається кандидат, який одержав на виборах понад 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Новий закон передбачає для ректорів процедуру спеціальної перевірки. Якщо обрана за конкурсом кандидатура її не пройшла, протягом тижня після закінчення спецперевірки оголошується новий конкурс на заміщення посади керівника вишу.

У разі, якщо вибори визнані такими, що не відбулися, або жодна з кандидатур не набрала необхідної кількості голосів, протягом тижня з дня встановлення результатів виборів оголошується новий конкурс.

Окрім того, документом уточнюється процедура встановлення результатів виборів та конкретизуються умови для проведення повторного конкурсу на заміщення посади керівника вишу.





На правах реклами