Ми у Facebook
09.03.2021, 09:23

Відповіді на 5 найпопулярніших запитань про вакцинацію від COVID-19

ТОП-5 відповідей на питання рівнян про вакцинацію від COVID-19.
Минулого тижня у Рівному, так як і по всій території України розпочався процес вакцинації від коронавірусу. У рівнян виникає багато запитань щодо цього процесу, тому ми зібрали відповіді на найпопулярніші з них.

Якою вакциною виконуються щеплення і скільки це коштує?
Першу партію вакцин від коронавірусної хвороби привезли в Україну 23 лютого. Це — вакцина AstraZeneca (оригінальна назва AZD1222, індійський відповідник CoviShield). Ця вакцина підходить людям від 18 років. Її можна зберігатися до шести місяців при температурі від +2º до +8º С.
Вакцина для населення, визначена у Дорожній карті, є безоплатною. За вакцину платять держава та благодійні організації.

Як вводять вакцину та скільки щеплень потрібно?
Щеплення AstraZeneca (як і решта вакцин від COVID-19) роблять двома ін’єкціями. Колять її найчастіше у плече. Другу дозу слід вколоти через 4-12 тижнів після першої дози. В Україні другу дозу будуть вводити через 28 днів.

Чи можна зробити щеплення у приватній клініці?
Поки що ні. На першому етапі всі щеплення від COVID-19 виконують лише мобільні бригади від МОЗ. Далі їх також можна буде отримати у поліклініках.

Скільки триватиме імунітет після щеплення і якими можуть бути побічні дії?
Наразі достеменно невідомо, наскільки довго зберігається набутий імунітет. Вакцинація – єдиний надійний захист від COVID-19.
Організм може реагувати на введення вакцини. Загальна слабкість або підвищення температури – це звичайна реакція на вакцину від COVID-19. Ці симптоми зникають за кілька днів після вакцинації. Проте, якщо з’являються яскраві симптоми захворювання на COVID-19, наприклад, висока температура, постійний кашель, втрата або зміна нюху чи смаку, слід пройти обстеження та протестуватися на COVID-19.

Як записатися на щеплення від коронавірусу?
Через додаток «Дія» — авторизуватись можна через Приват24, Monobank, або BankID НБУ; на сайті «Дія» — через кваліфікований електронний підпис (КЕП) / BankID; через контакт-центр МОЗ за номером 0 800 60 20 19 — треба буде вказати серію та номер паспорта / ідентифікаційний код.





На правах реклами