Ми у Facebook
03.04.2021, 18:00

Як схуднути, не відмовляючись від улюблених страв

Худнути можна, навіть вживаючи улюблені страви
Минули часи, коли правильне харчування було синонімом прісної гречки з вареною куркою. Не полюбляєте гречку — не їжте її. Та й курячою грудкою давитися не варто, інформує Ukr.Media.

Головне не продукт, а порція

Худнути можна на будь-якій крупі, навіть на макаронах, всупереч загальній думці про те, що паста призводить до збільшення ваги. Справа не у продуктах, а у порціях. Забуваємо і про те, що хліб з раціону потрібно прибрати. Безумовно, є винятки з правил: деяким людям просто не підходить якийсь окремий продукт, і організм може відчувати себе некомфортно під час його перетравлення, звідси й народжуються міфи про суцільну шкоду глютену.

Експериментувати

Нічого страшного, якщо дуже корисну броколі їсти зовсім не хочеться — не треба пхати у себе силоміць те, що ви не полюбляєте (можливо, у організму є свої причини для відмови, і вам насправді цей продукт не підходить). Краще підшукайте нові пункти у своєму меню, а раптом знайдеться ще одна улюблена страва — поки не спробуєте, не дізнаєтеся, вірно? Наприклад, замість рису їжте булгур. Для різноманітності можна раз на тиждень готувати більш дивовижні крупи — кускус або її африканського брата — злак фоніо, який ще мало хто пробував.

Шукайте нові джерела білка

Не усім подобається курка (з різних причин), і це нормально. Замінюйте куряче м'ясо на рибу або яловичину, їжте більше білкових омлетів або знежиреного сиру. Створюйте білкові шедеври — котлети з горошку, квасолі та інших рослинних продуктів змусять поглянути на раціон по-новому. На випадок, якщо ви ще не знаєте, квасоля — це легкозасвоюваний білок і відмінна альтернатива м'ясу. Червона квасоля містить до 25 % білка і засвоюється на 70-80 % швидше за м'ясо.



Не вигадуйте собі заборони

Чим більше забороняєте, тим більшим є ризик зірватися і поглинути усі "неправильні" продукти. Коли усе дозволено, тоді і з'їсти зайве не хочеться. Виняток становить список алергенів або інгредієнтів, які не переносите особисто ви.

Є й інша серйозна проблема тих людей, що худнуть, — безконтрольне харчування. Це історія про те, як їжа зникає у моменти, коли мозок начебто вимкнений. Розв'язувати подібне питання швидко не вийде. Але можна почати з ведення щоденника, у якому ви будете відзначати випадки обжерливості. У жодному разі не картайте себе за зриви, просто відзначайте, що саме підштовхує вас до їжі, коли їсти начебто й не хочеться: розмова з мамою, нервова обстановка на роботі або весела компанія, у якій усі їдять і п'ють (а якщо усі це роблять, то чому б і не підтримати їх?) Аналізуйте ці ситуації і пробуйте стежити за тим, що і коли їсте.

Не забувайте про овочі

Наріжте собі цілу миску салату на день з огірків і зелені, додайте туди салатне листя або китайську капусту, закиньте помідор і заправте оливковою олією. Такий салат заповнить шлунок, і ви не будете відчувати голод між основними прийомами їжі.





На правах реклами