Ми у Facebook
14.04.2021, 09:10

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про іпотеку

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, відповідно до якого Державна іпотечна установа буде приєднана до ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія".
Про це інформує Укрінформ.

Відповідно до тексту пояснювальної записки, мета законопроєкту це створення необхідних умов для належної реалізації ініційованої Президентом Володимиром Зеленським програми "Доступна іпотека". Доцільність приєднання ДІУ до ПрАТ "Укрфінжитло" пояснюється тим, що це дозволить концентрувати фінансові ресурси для впровадження ефективних та єдиних фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом та забезпечить функціонування ринку іпотечного кредитування.

Зокрема, законопроєкт пропонує викласти в новій редакції статтю 30 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік", передбачивши, що Мінфін має здійснити випуски облігацій внутрішньої державної позики з подальшим придбанням у державну власність в обмін на такі облігації акцій додаткової емісії ПрАТ "Укрфінжитло". Це дозволить забезпечити громадян України житлом та врегулювати питання діяльності ПрАТ "Укрфінжитло" у зв’язку з приєднанням до нього Державної іпотечної установи. Також документ передбачає збільшення планового показника державних внутрішніх запозичень на 20 млрд грн, визначає у цій сумі плановий показник придбання цінних паперів за загальним фондом державного бюджету та збільшує граничний обсяг державного боргу на 20 млрд гривень.

До слова, очікується, що після того як законопроєкт буде ухвалено в короткостроковій перспективі нададуть близько 8 тис. іпотечних кредитів для придбання житла та придбають 12 тис. квартир для подальшої передачі їх у фінансовий лізинг.





На правах реклами