Ми у Facebook
14.04.2021, 17:02

Як в Україні тепер можна скласти іспит з державної мови?

Кабмін затвердив порядок щодо цього іспиту.
Кабінет міністрів України ухвалив проєкт постанови “Про затвердження Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою”. Згідно з цим іспит на знання державної мови складається з письмової та усної частин.

Заявив представник Кабміну у Верховній Раді, народний депутат Василь Мокан у своєму Telegram-каналі.

“Уряд ухвалив проєкт постанови “Про затвердження Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою“, якою передбачається, що: іспит на знання державної мови складається з письмової та усної частин, проходить у формі анонімного тестування з використанням комп’ютерної техніки”, — написав Мокан.

Вископосадовець зазначає, передбачається, що методику та інструкції його проведення визначає та затверджує своїм рішенням Національна комісія зі стандартів державної мови, яка на підставі результатів іспиту видає державний сертифікат про рівень володіння державною мовою.

Власне, ця комісія роз’яснила ключові моменти проведення іспиту.

Порядок врегульовує процедуру організації та проведення іспиту. Реєстрація, складання іспиту, отримання результатів відбувається через електронний кабінет претендента. Письмова частина іспиту передбачає виконання тестових завдань та написання тексту на визначену тему. Усна частина передбачає монологічне висловлювання та діалог з екзаменатором на визначену тему. На підставі підсумкового електронного протоколу перевірки комісія ухвалює рішення про надання або ненадання претендентові державного сертифіката. Повторно складати іспит можна необмежену кількість разів, але не частіше одного разу на чотири місяці.


Як повідомляють у комісії, державний сертифікат про рівень володіння державною мовою також наближає зацікавлену особу до набуття громадянства.

З 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати ще один документ — сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати сертифікат можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитування є Національна комісія зі стандартів державної мови. Так визначає Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Про це повідомляє телеканал ПРЯМИЙ.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ