Ми у Facebook
16.04.2021, 11:15

Сьогодні, 16 квітня, - день пам'яті преподобного Микити Мидикійського

16 квітня у православній церкві вшановують святого Микиту Сповідника, настоятеля Мидикійського монастиря. У народі це свято називають Водопілля.
Святий Микита жив у VIII-IX століттях. Він народився у Віфінійському місті Кесарії в християнській родині. На восьмий день після народження залишився сиротою. Мати померла, а батько став ченцем. Хлопчика виховувала бабуся. Вона прищепила йому любов до православної віри. З юних років Микиту призначили послушником до затворника Стефану і віддали на службу в храм. За наполяганням свого вчителя хлопчик відправився в Мидикійський монастир.

Через сім років служби в тій обителі Микиту висвятили на священика. Ігумен Никифор побачив святість молодого монаха і передав йому управління монастирем. Своє рішення настоятель прийняв через важку і тривалу хворобу, яка не дозволяла йому повною мірою виконувати свої обов'язки. Після смерті преподобного Никифора монахи одностайно обрали новим настоятелем Микиту.

Господь наділив його даром чудотворення. Микита повернув мову глухоніму юнаку, вигнав бісів з двох жінок, повернув розум божевільному, зробив багато інших чудес.

Коли прийшов смутний час іконоборчої єресі, імператор покликав до себе багатьох ігуменів, в тому числі і Микиту. Правитель хотів привернути їх до розкольництва. Микита встояв сам і не дав своїм братам вчинити злочин єресі. За це їх кинули до в'язниці.

Вдруге настоятеля кинули в ув'язнення після того, як не вийшло його обманом змусити змиритися з іконоборством. Шість років він провів у в'язниці, де продовжував творити дива. У 824 році Микита помер.

Прикмети

- Якщо мати-й-мачуха зацвіла, то вночі трапиться щось погане.
- Тривалі гуркіт грому в цей день – чекай негоди на декілька днів вперед.
- Дощ 16 квітня – прикмета того, що весна буде пізньою і похмурої.
- Вітер дме з південної сторони – будуть добре рости ярі. Якщо ж він 16 квітня дме з Півночі, то скоро піде дощ.
- Багато березового соку 16 квітня – прикмета, яка віщує дощове літо.
- Похропують коні – чекай негоди. Якщо вони ще й голову закидають вгору – буде дощ.


Що не можна робити сьогодні

- Не можна розводити в будинку безлад.
- У цей день не можна лінуватися прибирати.
- Не можна позичати гроші і виносити з дому цінні речі.
- Не варто збирати образи, сваритися, провокувати конфліктні ситуації.
- Не можна викидати осколки розбитого дзеркала або скла, інакше разом з ними
можна позбутися від своєї краси.





На правах реклами