Ми у Facebook
26.04.2021, 09:20

Як розфарбувати крашанки різними кольорами в домашніх умовах?

Напередодні Великодня господині не лише готують святкові страви, але й прикрашають стіл. Однією з найзахопливіших традицій є фарбування яєць у різні кольори.
Ми розповімо про те, які рецепти найкращі для того, щоб ваші крашанки стали найяскравішими.

Зелений колір

Зелений колір дають морквяне бадилля, сушений шпинат, петрушка, кропива, відвар чорниці+куркума.

Спосіб 1-й: на 2-3 яйця і 0,5 літра води взяти приблизно жменю морквяного бадилля. Варити 30 хвилин. Опустити яйця.

Спосіб 2-й: відварити яйця з настоєм сушеної кропиви (на літр води 3 ст л подрібненої кропиви).

Спосіб 3-й: на 1 л відвару чорниці — 2-3 повні чайні ложки порошку куркуми. Куркуму, щоб уникнути появи грудок, попередньо розтерти з водою в невеликому посуді і тільки потім помістити у відвар чорниці.

Жовтий колір

Жовтий колір дає відвар ромашки аптечної з додаванням куркуми і моркви, а також зелений чай, насіння селери (попередньо прокип’ячене), або кмин (попередньо прокип’ятити).

Спосіб 1-й: взяти 1 літр води, по 3 столові ложки порошку куркуми/каррі і тертої червоної моркви, варити 30 хвилин.

Спосіб 2-й: взяти 1 літр води, 4 або 5 пакетиків ромашки аптечної, варити 20-30 хв.

Спосіб 3-й: кинути у воду щіпку куркуми, прокип’ятити воду 15 хвилин, потім занурити в неї яйця.

Помаранчевий колір


Помаранчевий колір дає сік апельсинової цедри, сік мандаринової цедри, сік червоної моркви, червоний мелений перець.

Спосіб 1-ий: 4 ст. ложки паприки потрібно варити 30 хвилин в каструлі зі склянкою води, після цього помістити у відвар яйця.

Спосіб 2-ий: в морквяний сік додати куркуму, трохи розвести гарячою водою і помістити в розчин гарячі, щойно відварені яйця.(пропорції довільні й залежать від того, який відтінок вам більше подобається).

Червоний колір

Червоний колір дає сік гранату, консервована вишня з соком малини.

Приготування барвника: залити кору та/або гілки вишні водою і відварити. Якщо залишити відвар на ніч, колір буде більш інтенсивним. Потім процідити настій і відварити в ньому яйця. В залежності від часу витримки можна отримати колір різної інтенсивності і відтінку.

Блакитний, синій, фіолетовий кольори


Блакитний, синій, фіолетовий кольори колір можна отримати за допомогою чорниці, брусниці або лохини (ягода повинна бути замороженою з минулого року), листя червонокачанної капусти — відвар буде червоним, але яйця забарвляться в синій колір.

Спосіб 1-й: ягоди чорниці недовго поварити і процідити. Остудити. Покласти миті в теплій воді яйця і зварити. Інтенсивність кольору залежить від концентрації — кількості ягід на обсяг води. Щоб колір вийшов фіолетовим, чорниці потрібно взяти трохи більше, ніж для синього кольору, і дати настоятися кілька годин перед тим, як варити в цьому відварі яйця.

Спосіб 2-й: 2 невеликих качани червонокачанної капусти дрібно нарізати, залити 0,5 л окропу, додати 6 ст.л. 9% -ного оцту і дати настоятися ніч. Відварені яйця повністю занурити в цей настій і залишити на час, необхідний для отримання потрібного відтінку. Щоб отримати дуже насичений колір, яйця можна залишити в настої на ніч.






На правах реклами