Корисні поради щодо вирощування солодкої чорної смородини
Чим підгодувати смородину
Смородинові кущі добре відгукуються на підгодівлю крохмалистими речовинами. Але насипати порошок крохмалю з пачки під кущ не рекомендується: коріння рослини просто не засвоїть подібний варіант підгодівлі. В якості поживної добавки застосовують спеціально приготовані добрива:
Взимку можна залишати і висушувати картоплю. Навесні, коли на гілках з'являються перші зав'язі, з цього лушпиння готують живильний настій. На 10 л крутого окропу беруть 1 літрову банку подрібненої сухої шкірки. Перемішати інгредієнти, закрити кришкою і укутати. Настоювати до охолодження, а потім полити рослини з розрахунку 3 л на 1 середній кущ.
Влітку, коли зав'язі вже налиються, можна використовувати і інший вид добрива. У ємності з водою змішати залишки білого хліба, картопляні очистки і виполоту траву (попередньо подрібнити). Співвідношення хліба і рослинних компонентів — 3:1. Суміш настоюють близько 3 тижнів, тому готувати її потрібно заздалегідь. Ягідники поливають 3 рази: коли зав'язі вже налилися, але ще зелені, коли вони тільки починають дозрівати (набувають рум'янець), за кілька днів до збору. Ягоди вийдуть не тільки солодшими, але і крупнішими. Розчин вносять по 3-4 л на 1 кущ.
Посадки смородини можна полити крохмальними розчинами і незадовго до закінчення сезону, коли листя ще не почало жовтіти. В цей час рослина запасає цукристі речовини, щоб легше перенести зиму.

Від чого ще залежить солодкість ягід
Перш за все кількість цукру в плодах смородини залежить від сорту. Найсолодші ягоди у білих і рожевих різновидів, чорна рідко буває зовсім солодкою, а найкисліші — у червоній. Щоб чорна смородина була солодкою, бажано при закладці саду вибрати відповідні сорти. Зараз виведені сучасні великоплідні і мають високі смакові якості різновиди культури. Для садівників може виявитися корисною і йошта: гібрид чорної смородини і аґрусу з більшими і солодкими ягодами з характерним ароматом.
Щоб кущі накопичували більше цукру в плодах, їм необхідне хороше освітлення. Кущі не слід садити ближче 1 м один від одного. Ділянку під чорну смородину вибирають в міру вологу, низинну, але без застою вологи. Якщо дощів випадає мало, кущі необхідно поливати в період наливу і дозрівання ягід. При нестачі вологи плоди будуть дрібнішими і з різким кислим смаком.
Після поливу пристовбурні кола потрібно обережно розпушити, щоб ґрунт випаровував менше вологи. У кущів смородини сильно розвинена поверхнева коренева система, тому розпушування не повинне бути глибоким. Оптимальною заміною цьому процесу вважають мульчування:
підготувати пухкі матеріали (солому, тирсу, рослинні залишки);
розкласти їх по пристовбурному колу шаром товщиною близько 10 см.
Навесні шар мульчі потрібно обов'язково прибрати, щоб земля під кущами прогрілася, інакше смородина почне вегетацію пізно і може підмерзнути наступної зими.

Медики пояснили, яку помилку ви робите при вимірюванні тиску

Звичний метод перевірки тиску за допомогою тонометра з манжетою може суттєво спотворювати результати.
переглядів: 79
Як приготувати сирний мелт: сніданок за 15 хвилин

Сирний мелт – це проста, але надзвичайно смачна страва, яку можна швидко приготувати вдома. Вона нагадує гарячий сендвіч із розтопленим сиром, який тягнеться всередині хрусткого шматка хліба.
переглядів: 177
Що не можна робити на Горіховий Спас: звичаї та традиції 16 серпня

16 серпня православні християни відзначають особливий день, який у народі відомий як Горіховий Спас.
переглядів: 193
Від спеки до прохолоди: що чекати від погоди на вихідних на Рівненщині

Синоптики обіцяють сонячну суботу, 16 серпня, а в неділю, 17 серпня, прийде похолодання з короткочасними дощами
переглядів: 269
Що посадити в серпні, щоб зібрати осінній врожай

Серпень — місяць, коли багато хто вважає сезон посадок завершеним, але насправді він відкриває нові можливості для городників. Правильно підібрані культури можуть потішити вас свіжим урожаєм уже через кілька тижнів. Це особливо важливо для тих, хто хоче продовжити сезон і використати кожен теплий день з користю.
переглядів: 269
Реклама