Ми у Facebook
20.05.2021, 16:05

Рівнянка, що створює унікальні вишивки, поділилася секретами цього мистецтва

Сьогодні Україна відзначає День вишиванки. Стародавня вишивка у слов’ян виконувала магічні функції і слугувала оберегом.

У День вишиванки, ми поспілкувалися з рівнянкою, яка створює унікальні вишиванки у традиційній техніці української вишивки, так і репліки автентичних виробів — Анною Гордієнко.

Анно, розкажіть, а коли почалася ваша особиста історія з вишивкою?

Особисто я закохалася у вишиванки ще з дитинства. Традиційна старовинна вишиванка була цінна тим, що кожна жінка вишивала її вручну для своєї родини, для дітей, для чоловіка – і вкладала в неї всю свою любов і позитивну енергію. Вишиванки зачарували мене своїм багатством свого візерунку. А найбільше вразили — Борщівські вишиванки. Ці вишиванки є не прості у виконанні та кінцевий результат — вражає.


А як ви гадаєте чи багато майстринь своєї справи?

Безперечно, так. Мене вражає, що зараз є багато майстринь, які створюють унікальні сорочки в основі, яких традиційні українські техніки. Додам, я щиро радію, що причетна до такого покликання.



Як багато часу вам потрібно для створення такої краси?

Вишивання – це дуже кропітка робота, яка вимагає великої уваги й часу. Над однією такою вишиванкою я можу працювати й до восьми місяців.



Що для вас значить свято — День вишиванки?

День вишиванки це свято, яке дає можливість українцям відчути єдність де б вони не були чи в Україні чи закордоном. А єдність це та річ, яка нам дуже потрібна. Озираючись назад, розумію, що вишиванки одягали завжди.


Зазначимо, що одну з робіт Анни Гордієнко представлено на онлайн виставці від Prekrasa Studio. Виставка присвячена традиційним технікам української вишивки.

Анна Гордієнко з часом планує створювати нові вишиванки інших регіонів.





На правах реклами