Ми у Facebook
09.06.2021, 19:21

Як використовують гліцерин у харчовій промисловості?

Існує понад 1500 відомих на сьогодні застосувань гліцерину в різних галузях господарства. Один з напрямків, де ця речовина є найбільш затребуваною, - харчова промисловість.
Гліцерин ціна якого зараз є досить невисокою, входить до складу багатьох готових продуктів. Зволожувальні властивості та солодкуватий присмак роблять його затребуваним зволожуючим агентом, емульгатором, підсолоджувачем та консервантом.

Підсолоджувач


Солодкий смак гліцерину – одна з його найбільш впізнаваних характеристик. Фактично він вважається майже таким же солодким, як інші рафіновані цукри (60% від солодкості сахарози). Але при цьому він менш калорійний. А ще гліцерин, на відміну від сахарози, не є поживою для бактерій у ротовій порожнині, які викликають карієс. Низький глікемічний індекс в гліцерині поєднується з високою калорійністю, тому його можуть додавати в продукти для діабетиків.

В харчовій промисловості гліцерин додають у більшість напівфабрикатів, цукерки, лікери, морозиво. Часто його використовують для приготування кондитерської мастики та глазурі, які завдяки цьому стають більш еластичними та краще тримають форму.

Емульгатор


В харчовій промисловості емульгатори використовуються для запобігання розділенню жиру та води. Це дозволяє створювати стабільні однорідні емульсії з більш тривалим терміном зберігання. Наприклад, при випіканні хліба емульгатори часто мають ключове значення для текстури, вологості, пишності та терміну зберігання продукту.

Саме через в’язкість та солодкий смак гліцерин широко використовується і в якості компоненту сиропів від кашлю, різноманітних желеподібних капсул з ліками.

Зволожувач


Властивості гліцерину як емульгатора посилюються завдяки його зволожувальним особливостям. Притягуючи до себе воду, гліцерин запобігає швидкому псуванню продуктів та збільшує терміни їхнього зберігання.

Розчинник


Гліцерин може виконувати функції розчинника для ароматизаторів. Він рівномірно розподіляє ароматичні добавки по всьому продукту, змішує їх з іншими складниками.

Гліцерин на міжнародному рівні визнано безпечною добавкою, тому його використання в харчовій промисловості дозволене. Сьогодні Е422 можна зустріти в багатьох продуктах: макаронах, лимонадах, сухофруктах, пончиках тощо.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ