Ми у Facebook
14.10.2021, 15:20

Як рівнянам знайти розумний баланс поміж теплом в оселях і розвитком міста? 

Гра в холодні наперстки, яка сколихнула місто або що насправді криється за питанням тарифів. Кореспонденти ОГО вирішили докопатися до істин та підводних каменів.
Молоді зеленінці ось уже третій рік грають в гру про “найвеличнішого лідера сучасності”, який все може, все йому під силу - головне аби лиш його любили. Мова піде про зиму і про політичну ситуацію.

Отже, в Україні насправді унікальна ситуація для проведення реформ, але вони не відбуваються. Політична партія “Слуга народу має повністю свого президента, повністю свій парламент і повністю свій уряд і силовий блок зокрема, також повністю своїми є обласні та районні державні адміністрації, державні підприємства. Рівень підтримки самого президента, хоч і значно просів, але все ще є достатньо пристойним. Що, крім жадібності та офшорів, заважає Володимиру Зеленському і його зекоманді здійснити якісні перетворення в державі? Ніхто і ніщо не на заваді. Навіть виборці досі в очікуванні, ще сподіваються, що обіцянки все ж будуть виконані. Іншими словами, ані політики, ані виборці, ані медіа не шкодять Володимиру Зеленському в справі здійснення реформ. Це всі усвідомлюють?

Відповідно, нам треба знати, що й питання газу, тепла, стабільності в господарці українських сіл та міст — це цілком питання відповідальності політичної партії “Слуга народу” та її найвеличнішого лідера. Зрозуміло, що всі провали в роботі, особливо, коли наближається об'єктивно складний період опалювального сезону слуги-зеленінці намагаються повісити на когось іншого. В час, коли об'єктивно дорожчає газ, коли на ціні ще додатково спекулюють стає зрозумілим, що громадяни будуть невдоволені підняттям цін. Та й взагалі, ніхто ніколи з простих мешканців не тішиться від підняття цін, тим більше коли власні доходи не зростають. Отже, невдоволення накопичується і Зеленському неприємно щоб щоб це невдоволення поверталося йому, адже він любить тільки оплески.
Крайніми вирішили зробити громади — всі непомірні витрати на тепло перекладають на плечі місцевого самоврядування. Для міських, селищних та сільських голів, секретарів, рад та виконкомів це новий виклик. З однієї сторони, не можна залишати людей в холоді, з іншої сторони, не можна погоджуватися на шантаж уряду та обласних адміністрацій. Людям, чесно кажучи, здебільшого все одно хто їм має включити тепло, тому якщо з телевізорів скажуть що ненавидіти треба міських, селищних чи сільських голів — то незадоволені і будуть звинувачувати ні в чому невинних людей.

Чому всім варто задуматися над тим, що може не варто так сліпо довіряти обласним державним адміністраціям, уряду, президенту і медіа, які їх ослуговують? Все дуже просто. Якщо міста, селища та села врешті погодяться на драконівську ціну за тепло, це означає, що громади на те щоб перезимувати витратять всі свої гроші, і ще будуть навіть винні. А це значить, що нічого не залишається для розвитку. Газові ділки вкупі з центральною владою просто прийдуть і пограбують громади. Чому вони це роблять? Тому що адміністративно-територіальна реформа через один із її принципів — децентралізації влади вилилася в те, що гроші почали більше залишатися на місцях. Київські чиновники раніше брали скільки хотіли грошей з держбюджету і громади були прохачами. Тепер же, досить багато грошей залишається на місцях, запхати свою волохату лапу в народну кишеню стало складніше, та й “роботи” більше — тому центральна влада вирішила пограбувати міста, селища і села на опалювальній темі. Так простіше, та й цифри більші.

Великий грабіж буде видно, тому зеленінці вирішили наперед призначити стрілочників, на який мав би лягти весь негатив. І коли український народ буде виливати свою лють на своїх же представників громади, можна буде спокійно трясти народні кишені.
Для прикладу, голова ОДА Віталій Коваль на своїй фейсбук-сторінці 13 жовтня пише: “Вважаю неприпустимим рішення Рівненського міськвиконкому та міського голови Рівного Олександра Третяка щодо підвищення тарифів на теплопостачання. Вартість тепла і гарячої води у новому опалювальному сезоні для рівнян зросте більше, як на 46%. Відповідне рішення вчора ухвалили на засіданні Рівненського міськвиконкому. Таке ганебне для громади рішення було прийнято у розріз та в порушення державної політики, позиції Президента України Володимира Зеленського, обов’язків міського голови по відношенню до своїх виборців. Нагадаю, на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад Уряд, "Нафтогаз України", Асоціація міст України підписали Меморандум, згідно з яким до кінця опалювального сезону тарифи на тепло, на гарячу воду для населення не будуть зростати”. Можна поцікавитися: як мешканці міста можуть впливати на те, щоб ці гарантії в меморандумі були дотримані? Відповідь: ніяк. Мешканці міста разом із міським головою, секретарем, депутатами та виконкомом є заручниками президента, уряду та обласної державної адміністрації Для чого це робиться? Все дуже просто — центральна влада змушує місцеві громади вимушено приймати й затверджувати високу ціну на тепло й гарячу воду, потім мешканці мають трохи ненавидіти місцеву владу, а потім Володимир Велике Будівництво великодушно знизить ціну, ну і як наслідок — всі мають знову полюбити доброго президента. Іншими словами як зробити нам добре? Треба спочатку зробити боляче, а потім трохи відпустити — і народ відносно невелике підвищення ціни назве зниженням ціни, за сприяння президента, ясне діло.



Далі голова ОДА Віталій Коваль розкриває нам очі більше, просто треба хотіти побачити: “Для підтримки і стабільного проходження опалювального сезону у тих громадах, які підписали Меморандум, Уряд передбачив спрямування в 2022 році додатково до місцевих бюджетів 4% податку на доходи фізичних осіб, а також державних субвенцій. Для Рівного – це додаткові 54 млн грн від ПДФО! Могли би бути.” Тобто, перекладаючи на просту мову, голова адміністрації пояснює, що уряд шантажем примушує міста, селища і села уклонитися найвеличнішому лідеру — адже меморандум це “фількіна грамота”, немає такого документу який би означав якусь обов'язкову дію. Ми вже знаємо як діє для України Будапештський меморандум та всі інші меморандуми — це документ про добру волю, про наміри, необов'язковий до виконання, про який можна забути одразу як висохне чорнило. Іншими словами, слуги народу, по-бандитськи, шантажем не дати грошей і тепла ламають громади через коліно. Якщо уряд такий добрий, то чому він просто не візьме і не зменшить ціни? Хороше питання. І тут рівняни могли б пишатися за керівництво міста — ані секретар ради Віктор Шакирзян, ані міський голова Олександр Третяк на такий тупий розвод і шантаж не пішли: для міста має бути чесне тепло за чесні гроші, а центральна влада має подбати про своїх виборців через допомогу уряду, а не через погрози.

Далі Віталій Коваль пішов у звинувачення про нібито непідготовку енергетичної інфраструктури, про відсутність програм і тд., знаючи прекрасно, що цей рік є першим для новообраних керівників міста, такі програми готуються. Але якщо зараз відібрати кошти з розвитку міста і пустити їх просто в зиму, то в майбутньому програма модернізації мереж не буде профінансована і в наступні роки буде ще гірше.

Міста-сусіди, про які говорить голова облдержадміністрації мають давно свої програми, ще за попередніх каденцій рад, в Рівному ж, як відомо вибори 2020 року власне і стали виразом змін, бо хоч і було дещо зроблено, проте недоліків в роботі також не бракувало. Немає сенсу звинувачувати попередників, вони працювали як уміли. Але ставити якісь претензії новій владі теж не варто, програми не приймаються заднім числом.
Звісно, в зеленої влади також є завдання чимось хвалитися, Віталій Коваль пише: “Крім того, дивують інсинуації з боку керівництва міста, мовляв, Рівне залишиться без коштів для розвитку. Хоча лише в цьому році держава інвестувала біля 350 мільйонів гривень в інфраструктуру. Зокрема, у будівництво садочка на вул Коновальця та спорткомплексу на Макарова, реконструкцію стадіону «Авангард», міжнародного аеропорту «Рівне», обласної лікарні та бібліотеки. Міська влада продемонструвала повне нехтування інтересами громади та позиції Президента України Зеленського”. Іншими словами, голова адміністрації маніпулює, бо кошти з державного бюджету, котрі йдуть на проект “Велике будівництво” і власні кошти рівненської громади — це різні гроші: державні і муніципальні. І якщо кошти громади хочуть пустити за вітром, а державні пустити на піарні проекти президента — то це додатково підтверджує той факт, що зеленим все одно чи буде розвиток громади, їм важливо щоб люди любили найвеличнішого лідера. Звичайно, що садочок, стадіон, аеропорт залишуться в Рівному (хоч воно і коштує нам як шкіра за виправу), дякуємо за це. Але до чого тут нехтування позицією президента? Ніякого нехтування немає, навпаки: міська влада — і депутати, і виконком, і секретар із мером за те, щоб в Рівне приходили якісь гроші — державні чи приватні, і щоб тут йшов розвиток, покращення і капіталізація, щоб мешканці ставали багатшими, щоб якість життя і комфорту зростали. Але хіба для цього треба пожертвувати власними коштами міста і знову стати прохачами перед урядом? Взагалі, рівняни не ті люди, щоб ставати перед кимось на коліна.

І завершує слуга народу свій допис політикою, звісно: “Вважаю цей факт неприпустимим. Як депутат міської ради від фракції «Слуга народу» буду ініціювати на сесії: не вводити в дію рішення виконкому про застосування піднятих тарифів на теплопостачання для населення на опалювальний сезон 2021/22 років; дати оцінку діям міського голови Олександра Третяка. Закликаю всіх депутатів, яким небайдужа доля рівнян, підтримати цю ініціативу”. Тут цікаве в тому, що зеленінці намагаються на свою сторону тепер перетягнути ще й мешканців, адже подорожчання життя нікому не подобається. Депутатів, які мають свою виважену думку, теж уже названо байдужими — це негідна політична боротьба. Для зелених в Рівному зараз чим гірше для людей, тим краще для них — так легше звинувачувати діючу коаліцію в міській раді — політичну партію “ЄС”, “Рівне разом”. А винних вже призначено, це видно з допису — розпинати будуть Олександра Третяка, який не є ані президентом, ані прем'єром, ані головою “Нафтогазу”, ані головою ОДА. Битий небитого везе? Примітно також, що слуги намагаються вбити клин між секретарем ради і міським головою, спекулюючи на задавненій гіркоті виборчої поразки на виборах міського голови і певними дрібними робочими непорозуміннями. Перед Віктором Шакирзяном зелені малюватимуть красиві райдужні перспективи, спокушаючи його порушити коаліційні домовленості і вийти зі строю.

Віталій Коваль посилено намагається демонізувати міського голову (в тому числі й через те, що не зміг навернути Олександра Третяка до підписання урядового пустопорожного меморандуму), для прикладу, в уже іншому дописі за 13 жовтня: “В понеділок, 18 жовтня на 11:00 запрошую всіх голів ОСББ рівненської громади та міського голову Олександр Третяк на нараду в Рівненську ОДА. Обговоримо тарифоутворення в громаді через резонанс, який викликало рішення міськвиконкому про підвищення вартості опалення та гарячого водопостачання.” Іншими словами, в понеділок Віталій Коваль як представник зеленої влади перед керівниками ОСББ буде показувати пальцем на Олександра Третяка й називати його основним винним в подорожчанні тепла.



Дуже зручно. Що, ви там, друзі, будете обговорювати? Виконком затвердив цифри, бо мусить це зробити згідно закону. А чому ці цифри такі великі? Тому що уряд і ОДА душать всі громади своїми державними цінами, на які місцеві громади ніяк не впливають. А поки тривають місцеві розборки волохаті лапки шарять по кишенях.

Для слуг народу спокушати вірних, карати невинних і нагороджувати непричетних — це нові реальності нашого життя в епоху зеленого сервантизму. Чи стане мудрості рівнянам розібратися в ситуації і дати свої оцінки? Чи стане мудрості депутатам, виконкому і керівникам міста не принижуватися перед центральною владою, а знайти розумний баланс поміж теплом в оселях і розвитком міста?

Головне — не сідати грати з шахраями в холодні наперстки. І все буде добре.





На правах реклами