Ми у Facebook
19.11.2021, 19:30

На коронавірус захворіла лідерка українських шахісток на чемпіонаті Європи

Фото з zhyvyaktyvno.org

Командні чемпіонати Європи з шахів серед чоловіків і жінок, які проходять у Чатежі (Словенія) вийшли на фінішну пряму.
Головна новина жіночої частини першості сталася під час вихідного дня. І була вона приголомшливою для української збірної. У лідера збірної Анни Ушеніної тест на коронавірус, який вона здала напередодні, у вихідний день, виявився позитивним. Її відправили на ізоляцію. Отож, тепер українській команді до кінця змагань, мабуть, доведеться грати без лідера, передає Укрінформ.

У четвертому турі українки здобули перемогу – над збірною Іспанії з рахунком – 2,5:1,5. Виграла чорними Наталія Букса, а Анна Ушеніна, Інна Гапоненко (білими) й Наталія Жукова (чорними) зіграли внічию.

У п’ятому раунді поступилася Ушеніна. Але, хіба можна кинути в неї камінь? Адже вона грала (до того ж – чорними), вже маючи коронавірус. Також поступилася Букса, а от Осьмак та Жукова відреваншувалися білими. Нічия – 2:2.

Після вихідного дня українки (уже в послабленому складі) перемогли команду Вірменії - 2,5:1,5. Найкраща шахістка в нашій збірній – Інна Гапоненко взяла гору білими. А Букса та Гапоненко (чорні), а також Осьмак (білі) зіграли унічию.

Отож, після 6-го туру попереду росіянки – 12 очок, Грузія – 10, Україна та Азербайджан розділяють третє-четверте місця з 9 очками. А нам лишається побажати Анні найшвидшого одужання.

Чоловіча збірна Україна, хоча й виступає не найкращим складом, тримається гідно і зберігає шанси на призові місця. Варто зазначити, що наші хлопці не лише не програли жодного матчу, але й не поступилися в жодній партії. На жаль, перемог у них менше, ніж хотілося б.

У четвертому раунді українці грали з іспанцями. На першій шахівниці зустрічалися Антон Коробов з Олексієм Шировим, який нині переживає другу молодість. Олексій застосував карколомний варіант Ботвинника в слов’янському захисті. Але наш Антон не розгубився і підніс суперникові сюрприз.

Можливо, чорні могли відреагувати на нього краще і комфортно зрівняти гру. Проте, не так легко було розібратися в позиції. Широв припустився помилки, і Коробов міг дістати велику перевагу. На жаль. він пройшов повз цю можливість. Це призвело до того, що позиція зрівнялася, і на 35-у ході суперники погодилися на нічию.

Без великих переживань мирно завершили свої зустрічі Юрій Кузубов (білі) та Андрій Волокитін й Володимир Онищук (обидва – чорні). Отож, результат матчу – 2:2.

Наступного дня в матчі з грузинської збірною героєм став Волокитін. У гострому варіанті французького захисту він захопив ініціативу і упевнено довів перевагу до переможного кінця. Його товариші по команді зіграли унічию. Коробов та Кузубов – чорними, а Кирило Шевченко – білими. Рахунок – 2,5:1,5 – на користь українців.

У шостому турі нашим хлопцям довелося відбиватися від потужної збірної Нідерландів. Невелику перевагу Шевченка і Коробова проти Аніша Гірі важко було втілити в ціле очко. Упевнено грав чорними Волокитін і також упевнено відстояв пів-очка. А от позиція Онищука деякий час викликала великі побоювання. Але Володимир виявив характер і зміг врятувати дуже нелегку позицію,а зрештою і матч. Отож, 2:2.

Отож, після шостого туру попереду збірна Росії – 10 очок з 12. На очко менше у збірних України, Азербайджану, Вірменії, Нідерландів та Іспанії.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, Укрінформ.

Нагадаємо, у шахах з'явився новий наймолодший гросмейстер.





На правах реклами