Ми у Facebook
04.12.2021, 09:05

Рівнян кличуть сьогодні до обласного центру служби крові

Кров – це найцінніше з того, що людина може дати іншій людині. Це дар життя. Ваше рішення здати кров може врятувати життя або навіть кілька життів.
Донором може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років і вагою не менше ніж 50 кілограмів (однак у деяких центрах крові приймають з вагою лише від 55—60 кг).

Щоб стати донором, кандидат має пройти відповідне медичне обстеження в закладі охорони здоров’я перед здачею крові й не мати ані абсолютних, ані тимчасових протипоказань.

До абсолютних протипоказань належать ВІЛ/СНІД, сифіліс, гепатит, ракові новоутворення. Також не можуть бути донорами люди з цукровим діабетом та іншими імунними захворюваннями ендокринної системи.

До тимчасових протипоказань належить вагітність, татуювання, щеплення та будь-які хірургічні втручання протягом року до здачі крові.

Перед здачею крові донору слід підготуватися:
- за 72 години до здачі крові не приймати ліків, особливо тих, які погіршують згортання крові;
- повністю обмежити вживання алкоголю на 48 годин;
- не їсти жирні, солоні, гострі, копчені, молочні продукти протягом 12 годин;
- не курити, як мінімум за 2 години до здачі крові та 2 години після.

У день здачі крові донори повинні бути в хорошій фізичній формі. При будь-яких ознаках слабкості, запамороченні, болю, лихоманці, процедура повинна бути скасована. Після маніпуляції потрібно відпочити, обмежити фізичну активність та їсти продукти, багаті залізом і білком.

Слід зазначити, що регулярне донорство подовжує життя в середньому на 5 років та є профілактикою захворювань серцево-судинної системи і знижує ризик захворіти на рак. Здача 450 мл крові стимулює кістковий мозок виробляти нові здорові клітини крові. Це свого роду оновлення організму. Також здача крові знижує кількість заліза в організмі та встановлює його природній рівень, попереджаючи цироз печінки, печінкову недостатність, нерегулярні серцеві ритми, хвороби підшлункової залози.

м.РівнеНа вас чекають за адресою: м. Рівне, вул. Степана Бандери, 31.








На правах реклами