Ми у Facebook
11.12.2021, 16:27

Додаткові 12 гектарів: влада Рівного знайшла, як розширити кладовище «Нове»

Не новина, що роками у Рівному спостерігається проблема з нестачею місць на кладовищах. Деякі після звершення вільної землі закривають, як у Золотієві, територію інших намагаються розширити. Сьогодні стало відомо про те, що керівництву міста вдалося домовитися про додаткові місця для поховання.
Мова йде про розширення кладовища «Нове», на якому ситуація така, що місцевому комунальному підприємству «Спецкомбінат Ритуальна служба» довелося просити терміново вирішувати ситуацію з браком місць для поховань.

Очільник міська, разом з секретарем ради, заступником та профільними керівниками зібрали брифінг, щоб повідомити, що перемовини щодо території для нових поховань дали свій результат.



- Впродовж останнього року проблема з завершенням місць для поховань стала ще критичнішою Все через зростаючу динаміку смертності внаслідок коронавірусу. Особливо гостра ситуація на кладовищі “Нове”, що по вулиці Енергетиків, на якому місць для поховання практично вже немає, - зазначив міський голова Рівного Олександр Третяк. - Ми розпочали роботу щодо пошуку прилеглих земельних ділянок, за рахунок прилеглих до кладовища ділянок. Всі вони знаходяться у власності людей, тому ми впродовж декількох місяців вели важкі перемовини з власниками в досягли результатів. Є розуміння людей, які є власниками земельних ділянок, вони готові передати їх у власність міста. Це буде зроблено в форматі обміну і таким чином у нас буде додаткові 12 гектарів для проведення захоронень.



Так, власникам прилеглих до кладовища ділянок виділять нові земельні ділянки, які відшукають у місті. Попереду етап завершення усіх обговорень та документального оформлення всіх процедур. За словами очільника міста, якщо не буде спалахів хвороб, то цієї землі вистачить на років десять. А цей час треба використати для розгляду питання про будівництво крематорію. Адже воно потребує не тільки коштів, а і змін у свідомості людей, щоб запровадити європейську практику крематоріїв, яка вже є в багатьох країнах світу.

Загалом ситуація зі смертністю у місті за останній рік зросла практично вдвічі. У часи загострення пандемії у місяць могло бути більше 300 поховань.
- Крайня хвиля коронавірусу у Рівному була безпрецедентною відповідно зросла і кількість смертей а відповідно і гостріше постало питання поховання людей. Якщо раніше, ми мали в місяць близько 150 поховань в середньому, то у часи пандемії, цей показник сягав подекуди до 330 поховань. Цн досить багато, тому питання розширення кладовища дійсно на часу, - зауважив заступник міського голови Юрій Поліщук.

Самі ж власники ділянок, які погодилися на обмін кажуть, що з розумінням поставилися до пропозицій влади міста. Адже самі розуміють, що розширення цвинтаря за рахунок прилеглої до нього землі – оптимальний варіант.
- Я мав певні плани на використання його земельної ділянки, але на обмін погодився, бо розумію важливість та актуальність даної проблеми для міста. Я згоден обміняти ділянку, яка мені належить. Ми, як власники, знайшли компроміс із міською владою і думаю, що найближчим часом ми завершимо усі необхідні юридичні процедури необхідні для обміну, - пояснює власник прилеглої ділянки Антон Заглинський.



До вирішення цієї важливої для рівнян проблеми долучився і секретар Рівнеради Віктор Шакирзян. Він впевнений, що це питання болюче для рівнян і це дуже добре, що в результаті непростих перемовин вдалося напрацювати варіант, який підходить усім сторонам.

- Як депутат і секретар Рівнеради, я не міг стояти осторонь цієї проблеми, адже вона надзвичайно болюча для містян. Добре, що нам вдалося домовитися із людьми про обмін, і таким чином розширити межі вже існуючого кладовища. Будівництво нового обійшлося би місту набагато дорожче, - зауважив Віктор Шакирзян. - Сподіваюся, що це питання буде винесене на розгляд однієї із найближчих сесій міськради.






На правах реклами