Ми у Facebook
22.12.2021, 17:33

Чи захищає вакцина від Омікрону? Відповідь від головного санітарного лікаря Рівненщини

Адже цей штам, як і було прогнозовано, уже завітав в Україну. Але чи захистять від нього уже наявні вакцини?
Ось, що говорять фахівці:

Дійсно зафіксований перший випадок захворювання на Омікрон – захворів 41-річний чоловік, який повернувся з Об’єднаних Арабських Еміратів. Переніс захворювання легко.

Європейський центр профілактики захворювань прогнозує, що Омікрон буде панівним в ЄС, у Європі. Зараз ведуться активно дослідження. Зокрема, і щодо захисту за допомогою вакцин. Оцінюють, що ризик повторного зараження Омікроном у 5 разів вища, ніж для штаму Дельта. І ефективність бустерної дози від цього варіанту становить від 55 до 80 відсотків проти симптоматичного захворювання. Як і раніше, що стосується важких випадків, то вакцинація значно більше захищає.

Згідно з не рецензованими британськими дослідженнями, ефективність двох доз проти варіанту Омікрону – 34 – 37 відсотків. Це без бустерної дози. При бустерізації: 71, 4 відсотки щодо АстраЗенека, а також 75, 5 відсотків для тих, хто вже отримав 2 дози вакцини від Файзер. Аналогічні показники і щодо Модерни. Досліджень щодо Коронаваку я в ЗМІ не бачив.

Акцентую увагу на тому, що вакцинація і далі забезпечує від госпіталізації та смерті. А вакцини відіграють вирішальну роль у боротьбу з коронавірусом
, - говорить головний санітарний лікар Рівненщини Роман САФОНОВ.





На правах реклами