Ми у Facebook
10.02.2022, 16:16

Дачний сезон: коли сіяти овочі на розсаду

Готуємось до дачного сезону з зими
Весна зазвичай настає раптово, але це не означає, що до неї не потрібно готуватися. Уже в січні слід визначити час для підготовки розсади овочів. Це може здатися нехитрим і простим заняттям, але насправді це не так: розсада вимагає зусиль, якісного посівного матеріалу і знань, якими ми поділимося в цій статті, інформує Ukr.Media.

Які овочі потрібно сіяти

Розсада менше схильна до впливу погоди і нападу шкідників. Також вона дає більш ранній урожай. Через розсаду вирощують: огірки, перець, баклажани, помідори, кореневу селеру, кореневу петрушку, пекінську, білокачанну і цвітну капусту, мангольд, гарбуз, естрагон, патисони, мелісу, майоран, кабачки та ін.

Коли садити розсаду овочів

Січень


В цей час проводять підготовчі роботи: готують тару і ґрунт, ручний обприскувач, сортують і перебирають насіння, перевіряють його на схожість.

Лютий

У перші дні лютого сіють кореневу селеру, з другої декади — перець і баклажани, томати пізніх сортів для теплиць. У 20-х числах місяця можна починати вирощування розсади кореневої петрушки, мангольда.

Березень

У цьому місяці можна сіяти цвітну і білокачанну капусту (10-15 березня). В першу декаду починають готувати розсаду томатів середнього терміну дозрівання, цибулі-порею.

Квітень

З 1 по 15 число сіють насіння майорану, естрагону, меліси, салату. У перші 20 днів сіють гарбуз, патисони і кабачки. З 15 числа настає черга вирощування огірків для відкритого ґрунту. Наприкінці квітня здійснюються посів овочів у відкритий ґрунт, висадка розсади в город.

Основні інструменти

Горщик


Можна придбати пластмасові вироби, в них розсада прекрасно росте і розвивається. Слід надавати перевагу пластмасовим ящикам або касетам з піддоном. Це оптимальний варіант для підготовки городніх культур у великих обсягах. Керамічні горщики прекрасно підійдуть дачникам, які вирощують небагато розсади. Також вона не потребує пікіровки. Розсаду з довгим стрижневим коренем можна сіяти в торф'яні горщики, що виключають необхідність пікіровки і вилучення культури з горщика при висадці в город.

Ґрунт для розсади овочів

Він повинен відповідати наступним вимогам:

бути збалансованим і родючим, насиченим макро- і мікроелементами в оптимальній кількості;
легким, пористим і пухким;
гігроскопічним;
з PH в межах 6,5-7.

У ґрунті не повинно бути:

токсинів, які є в землі, що знаходиться поблизу великих автомагістралей, аеродромів та ін.;
глини.

Лампи для розсади овочів

Для розсади потрібні люмінесцентні лампи денного світла (з холодним спектром) або фітолампи з фіолетово-рожевим спектром світіння. Останні мають більш вдалий світловий спектр при тій же потужності, а також виділяють менше тепла. Оптимальний результат дає комбінація моделей. Можна використовувати відбивачі, що підвищують ефективність підсвічування. При цьому вони не дозволяють поширюватися світлу в різних напрямках, а направляють його на розсаду і захищають наші очі.

Догляд за розсадою овочів

Полив

Ґрунт завжди повинен бути ледь вологим. Підтримувати цей стан можна за допомогою розпилювача. Контейнер потрібно тримати на піддоні і своєчасно зливати з нього надлишки води. Вирослу розсаду слід поливати лійкою з душовою насадкою або в піддон. Необхідно брати відстояну або відфільтровану воду кімнатної температури.

Температура

За вимогливості розсади до тепла овочеві культури поділяють:

на холодостійкі (всі види капусти) — вони вважають за краще температуру 14-18 градусів вдень і 6-10 вночі;
помірні (буряк, салат, ріпчаста і цибуля-порей, селера, картопля) — їм потрібно 16-18 градусів вдень і 12-14 вночі;
вимогливі до тепла (гарбуз, огірки, баклажани, кабачки і патисони, перець, дині і кавуни, квасоля, томати) — для них оптимальна денна температура становить приблизно 20-24 °C, нічна — 10-16 градусів.
Температурний режим можна регулювати за допомогою парника для розсади, скорегувавши кількість сонячного світла, а також задіявши вентиляцію.

Після появи сходів температуру знижують:

для холодостійких рослин — до 6-8 градусів;
для баштанних — до 15-18 градусів;
для теплолюбних — до 12-14 градусів.

Перераховані вище поради допоможуть виростити міцну розсаду і отримати багатий урожай.





На правах реклами