Ми у Facebook
27.03.2022, 20:06

53% українців втратили роботу через війну: дані опитування

Понад 50% українців, які мали роботу до війни, сьогодні не працюють. У звичному режимі продовжують трудову діяльність 22% громадян.
Такі дані всеукраїнського опитування, проведеного 19 березня, надає пресслужба Соціологічної групи «Рейтинг», передає Укрінформ.

Так, за результатами опитування, лише 2% знайшли собі нову роботу. Серед українців, які мали роботу до війни, половина (53%) сьогодні не працюють. 21% виконують професійні обов’язки віддалено або частково. І лише 22% опитаних працюють у звичному режимі.

«Це показник не лише економічних проблем, але і соціально-психологічних. Робота – це не лише економіка, це звичний спосіб життя, спілкування та взаємодія з іншими, структурованість часу, те, що стабілізує, надає впевненості, знижує тривогу і підвищує самооцінку. Суттєва частина громадян втратили таку підтримку і більш вірогідно отримали вищий рівень дезадаптації», – зазначають соціологи.

Найбільш гостро ця проблема торкнулась мешканців східних областей – 74%, молоді до 35 років (60%) та тих, хто покинув своє місто (66%).

Щодо загального економічного становища, за даними опитування, про його значне погіршення повідомили 52% респондентів. Ще у 28% воно скоріше погіршилося. Не відчули змін 18% опитаних.

Водночас більшість (51%) українців доволі оптимістично налаштовані щодо відбудови країни після війни. На їхню думку, на відновлення країні вистачить 5 років, 13% – до року.

При цьому українці готові не лише чекати, а й долучитися до відбудови країни – 61% хочуть фінансово підтримати або піти працювати на будівництво. 33% хотіли б, але не мають такої можливості. І лише 5% вважають, що це справа виключно влади.

Як повідомлялося, за даними опитування Соціологічної групи «Рейтинг», абсолютна більшість українців – 93% – вірять в те, що Україна зможе відбити напад росії. 72% з них абсолютно упевнені в цьому.





На правах реклами