Ми у Facebook
02.04.2022, 14:55

Краще не купувати квартиру: ріелтори розкрили нюанси угод з нерухомістю під час війни

Українцям назвали ризикові схеми операцій з нерухомістю.
Укладені під час воєнного стану угоди з купівлі-продажу нерухомості згодом можуть бути визнані судом недійсними. Причина - непрацюючий Держреєстр майнових прав на нерухоме майно.

В Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АСНУ) попереджають: покупка квартир і будинків, здійснена за схемами в обхід Держреєстру, не може вважатися повністю захищеною. Про це пише UBR.ua.

В АСНУ рекомендують до завершення воєнного стану утриматися від операцій з нерухомістю і не укладати угоди за різними схемами.

Серед ризикових схем там виділили:

покупка квартири по довіреності;
укладання попередніх договорів;
оформлення заповітів на покупця.

За словами президента Асоціації Юрія Піти, практика використання законодавчих лазівок раніше застосовувалася під час мораторію на купівлі-продажу земель с/г призначення. Але будь-яка з подібних схем не є на 100% юридично захищеною.

Крім цього, в АСНУ вказують, що в умовах війни будь-які операції з нерухомим майном є вкрай небажаними і ризикованими. Ріелтори нагадують про положення ст. 233 Цивільного кодексу, згідно з яким суд може згодом визнати угоду недійсною, якщо вона була здійснена під впливом "важкої обставини".

"А що може бути важче війни?"- резюмує Піта.





На правах реклами