Ми у Facebook
20.04.2022, 14:53

Типи кавоварок – яка краще та в чому різниця?

Філіжанка гарячої міцної кави бадьорить та налаштовує на продуктивний день. І, звісно, всім поціновувачам напою хочеться, аби аромат і смак кавових зерен, заварених вдома, нагадував відчуття, які викликає еспресо або американо з улюбленої кав’ярні. Саме тут на допомогу приходить спеціальна кавова машина, яка здатна зробити свіжу каву не гірше досвідченого баристи.

Оскільки з вибором кавоварки ми зіштовхуємось не так часто, покупців бентежить широкий асортимент моделей, які відрізняються одна від одної функціоналом, дизайном та ціною. То ж яка вона: якісна та практична кавомашина для дому? Давайте порівняємо основні види кавоварок, аби оцінити характеристики, переваги та недоліки кожного з них.

Гейзерна кавоварка


Класична модель, яка з’явилась ще кілька століть тому. При цьому принцип оброблення парою кавових зерен в гейзерній кавоварці нестандартний. Вона подібна до гейзеру, тільки виштовхує нагору не гарячу воду, а зварену міцну каву.

Складається такий виріб з трьох основних частин:

• нижньої основи для води;
• фільтра, куди засипаються мелені кавові зерна;
• кавника для виходу готового напою.

Серед основних переваг:

• компактні габарити;
• простота у використанні – вам потрібно лише засипати каву та залити воду;
• ідеальна для приготування еспресо.

Втім, багато кави в гейзерній машині не зварити – моделей з об’ємом більше 350-500 мл майже не зустрінеш.

Тривалий час гейзерні кавоварки призначались для використання на газовій або електроплиті. Втім, сьогодні можна знайти електричні моделі, які працюють від підставки, під’єднаної до розетки.

Ріжкова кавомашина


Мелена кава засипається у спеціальний контейнер – «ріжок». Після цього подрібнені зерна потрібно якомога щільніше утрамбувати. Далі вода нагрівається та подається під тиском пари безпосередньо до ріжка, де й утворюється напій.

Початково ріжкові кавові машини призначались для приготування еспресо (навіть сама назва напою з італійської перекладається як «під пресом»). Але більшість сучасних моделей оснащена капучинатором, який дозволяє отримати на виході ніжне капучино або лате.

Серед переваг ріжкових моделей:

• простота у використанні – ніяких зайвих рухів і кнопок – потрібно просто насипати каву та запустити процес;
• оптимальна міцність кавового напою;
• розширений функціонал – деякі моделі мають капучинатори або здатність • приготувати каву в чалдах.

Крапельні кавоварки


Якщо ви вважаєте себе поціновувачем американо, зверніть увагу саме на такий принцип приготування кави. На виході ви отримаєте ароматну та менш міцну (у порівнянні з еспресо) фільтр-каву. Працює така модель за простим принципом:

• нагрівальний елемент кип’ятить воду до 100 градусів;
• пара піднімається до верхньої частини кавоварки та осідає краплями • конденсату на її стінках;
• краплі стікають донизу, проходячи крізь фільтр з кавою;
• коли вся вода стече, ви отримаєте напій оптимальної температури (95-97 градусів) з можливістю підтримувати цей показник протягом кількох годин (крапельна машина зберігає температуру напою).

Більш сучасні моделі мають опцію зупинки автомату в процесі його роботи. Тобто ви можете вимкнути крапельний режим, коли побачите, що в нижній частині машини достатньо кави. Серед основних переваг – можливість приготувати велику кількість кави – є чаші об’ємом до 1 л.

Проте є й недолік – більшість моделей вимагають регулярної заміни фільтрів, які потрібно купляти окремо. Не потрібно замінювали лише фільтр з титановим покриттям.

Капсульні кавові машини


Це більш удосконалена модель крапельної кавоварки, для якої вам не потрібно самостійно утрамбовувати мелену каву. В таких машинах є спеціальний отвір для невеликих капсул з уже оптимальною кількістю меленої кави. Як виробникам капсул вдається надовго зберегти смакові властивості напою? Компактні ємності герметично запаковані та наповнені інертним газом. Тільки в процесі приготування кави автомат проколює кришечку капсули, отримуючи таким чином доступ до зерен.

Вміст капсули ретельно перемішується, після чого крізь нього проходить гаряча вода. Готова кава розливається у чашки, які сталять на спеціальну підставку. Порожню капсулу потрібно витягнути з кавомашини та утилізувати.

Головною перевагою капсульних моделей є можливість заварювати не лише еспресо чи американо, але й цікавіші напої: карамельне лате, горіхове капучино, гарячий шоколад, лате-макіато тощо.

Всі перераховані вище типи кавоварок призначені для однієї задачі – варити смачну та ароматну каву, яка даруватиме заряд бадьорості на цілий день. Різниця між ними полягає у принципі роботи з меленими зернами та формуванням парового тиску. Обирайте модель, яка видається вам найзручнішою у використанні, звертайте увагу на об’єм кавової машини та її функціонал.





На правах реклами