Ми у Facebook
10.05.2022, 19:25

Зниження податкового навантаження - ключовий фактор подальшого розвитку сфери азартних ігор в Україні

Податкове питання залишається наріжним каменем легалізації гемблінгу в Україні. Як будь-яка інша сфера економіки, гральний бізнес має на меті отримання прибутку. І тільки тоді, коли бізнес прибутковий, можно говорити про відрахування в державний бюджет, створення нових робочих місць і т.п.
Більшість аналітиків сходяться в тезі, що саме відсутність змін у податковому законодавстві стримує повноцінний розвиток легального гемблінгу і саме по цій причині бізнес досі не показує тих результатів, які від нього очікують. Велика кількість локальних та іноземних операторів не готові легально працювати на українському ринку без таких змін. А це суттєво обмежує українців в виборі безпечних місць для гри.

Необхідність внесення змін в податкове законодавство


Противники реформи легалізації сектору азартних ігор найбільше спекулюють і маніпулюють суспільною думкою саме через податкове питання. Деякі політики розповідають, що ціль запропонованих змін - повністю звільнити гральний бізнес від сплати податків.

Насправді законопроект 2713-д має на меті лише знизити податкове навантаження. Нагадаємо, що сьогодні організатори азартних ігор сплачують:

• податок на прибуток за ставкою 18%;
• 22% ЄСВ;
• податок на валовий гральний дохід в розмірі від 10 до 18%;
• податок на виграш гравця - 19,5%;
• 20% ПДВ по суміжних контрактах на надання послуг, пов'язаних з організацією та проведенням азартних ігор.

І це без урахування вартості ліцензії КРАІЛ, яка є однією з найвищих не тільки в Європі, а й у світі. Окрім ліцензії, операторам потрібно отримувати дозвіл на кожне обладнання та автомат на зразок слота Резидент https://onlandia.org.ua/games/resident.

Не дивно, що більшість операторів не поспішають легалізовувати свою діяльністю або заходити на український ринок. Тільки при умові збалансування податків можна добитись від сфери бажаного позитивного ефекту у вигляді мільярдних відрахувань до бюджету. Якщо законопроект 2713-д таки проголосують, компанії будуть швидше розвиватись, створювати нові робочі місця, відкривати нові гральні заклади, а отже і в більшій мірі наповнювати державний бюджет.

І варто зазначити, що законопроект 2713-д не передбачає повного скорочення податків у сфері азартних ігор. Залишається податок на прибуток (18%), для GGR передбачається одна ставка для всіх (10%), оподаткування виграшу зберігається, проте встановлюється конкретний його розмір.






На правах реклами

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ