Ми у Facebook
12.06.2022, 13:35

Ворожіння на Трійцю 2022: як рівнянкам дізнатися про свою долю

З давніх часів свято Трійці було одним із улюблених для українців. Воно символізувало не лише пізнання людиною великого таїнства – єдності Бога в трьох особах: Отця, Сина і Святого духа. Це свято також вважалося остаточним переходом від весни до літа.
Сайт OGO.ua підібрав 5 цікавих древніх традицій на Трійцю.

•На Трійцю проводилися дівочі гуляння та ворожіння на судженого. Дівчата пекли "козулі" – круглі коржі у вигляді вікна. Потім дівчата і хлопці йшли до гаю, де влаштовували святкову трапезу. Окрім "козуль" їли пироги, яєчню і запивали все квасом.

Молодь також співала гаївки, хороводила, а потім дівчата шукали молоді берізки з довгими тонкими прутиками і заплітали з них живі вінки. Часто дівчині допомагав парубок, який був у неї закоханий. Потім вінок відламували і несли додому. А ввечері відпускали на воду, як на Івана Купала, споглядаючи, чи швидко вінки пливуть, чи не підуть під воду, чи з'єднається з іншим вінком, на який загадала дівчина, чи не пристане до берега, тощо. Якщо вінок поплив за течією – йти заміж, до берега приб'є вінок – ще рік у дівках сидіти, потонув – милий розлюбив.

• У давнину українці вірили, що сама Мати Божа перевіряє, чи чисто в хаті на Зелені свята. Тому господині старанно наводили лад у хатах і сінях. А ось у триденний період святкування Трійці прибирати і робити іншу роботу не дозволялося. Не можна було й купатися.
Слов'яни були переконані, що купатись під час Зелених свят не можна не тільки у незнайомому водоймищі, але й вдома. Вважалося, що людину могли русалки затягнути у водойму або начаклувати так, що людина захлинеться, навіть купаючись у власному будинку.

•На Трійцю прийнято було влаштовувати сватання. Якщо ж дівчата не були впевнені, чи чекати старостів, влаштовували ворожіння. Для цього пекли спеціальні булочки і начиняли їх рисом, який символізував заміжжя, достаток і щастя у шлюбі. Потім йшли до гаю, прив’язували до булочки яскраву стрічку і чіпляли на березу, примовляючи: "Берізко-дівчино, скажи, чи захоче на мені хтось одружитися?".
Через три дні перевіряли результат: якщо булочку повністю з'їли пташки, то скоро дівчину засватають. Якщо ж хліб не з' їли або з’їли не повністю, ходити у дівках до наступної Трійці.

• Ворожіння незаміжніх дівчат – на зовнішність і характер майбутнього чоловіка. Молодиці збиралися в хаті і розкладали на великому столі 9 певних предметів. Потім по черзі дівчатам зав'язували рушником очі, розкручували і підводили до столу. Дівчина повинна була наосліп вказати пальцем на один з предметів, який і вказував на особливості майбутнього чоловіка.
Чавунець (невеликий чавуновий горщик) – поступливий чоловік, який у всьому буде слухатися дружину.

Тарілка – ледачий чоловік.

Блюдце – чоловік з дуже привабливою зовнішністю, турботливий і люблячий.

М'ялка для картоплі – чоловік буде лисим або з великими залисинами, волосся втратить рано.

Чашка – доброта, чуйність і готовність допомогти у всьому.

Ложка – дуже заможний чоловік.

Черпак – чоловік буде "стрибати в гречку".

Виделка – працьовитий і майстерний чоловік.

Ніж – чоловік, що робить галас, і скупий, що має злий і мстивий характер.

• Ще одна давня традиція на Трійцю – обряд на любов. Господині влаштовували великий святковий обід, кликали рідних у сусідів, а після обіду брали скатертину і клали її на ніч під ліжко подружжя, щоб посилити кохання і взаєморозуміння. Лише після цього скатертину можна було випрати і покласти у скриню до наступної Трійці. Якщо ж у домі були незаміжні молоді хлопці чи дівчата, скатертина мала допомогти зустріти гарного партнера для шлюбу. Джерело: https://www.5.ua






На правах реклами