Ми у Facebook
18.06.2022, 13:42

Той, хто оздоблює Рівне...

Кожне покоління прагне залишити у спадок своїм нащадкам якнайбільше цінних історичних пам’яток, які нагадуватимуть про минуле та служитимуть надійним орієнтиром у майбутнє.
Будь-яке місто, велике чи маленьке, шумне та багатолюдне чи спокійне та затишне, має свої особливі місця, які є цікавими та привабливими не лише для туристів, а й для місцевих жителів. Однією з таких особливих пам’яток рівняни вважають Свято-Покровський кафедральний собор, який є одним із найбільших храмів України, збудованих наприкінці ХХ століття. Його унікальність полягає у неймовірному оздобленні, що вражає масштабом та досконалістю: верхня частина храму прикрашена благоліпним розписом та викладена кольоровою мозаїкою.



Автором цієї роботи є заслужений художник України – Микола Кундель. Протягом багатьох років на створення нових ідей його надихають родини Бернік, Грабар, Щипанських.

Спочатку чималий гурт активістів ще у 90-их роках прикрашав зупинки, згодом займався зовнішнім оздобленням собору у місті Дубно. Після цього розвивав свою діяльність у Тернопільській та Волинській областях, а невдовзі – за кордоном. Далі було вирішено оздоблювати мозаїкою Рівне.

«Ще у 16 років, будучи студентом на 1-ому курсі, я пішов допомагати тату та діду. Мені було цікаво працювати у родинному колі, радість переповнювала, коли ми з татом та дідом Миколою Кунделем завершували викладати образи святих. Мені працювалося легко, тому що поряд були найрідніші: тато, дід та дядько, які постійно підтримували та навчали», – каже Микола Бернік.



Нині у соборі майже щодня працюють майстри – натхненно викладають мозаїку та прикрашають розписом ліву та праву частини храму. Для кращого сприйняття мозаїчні ікони було вирішено підсвітити.

Митці запевняють, що мозаїка з керамічних плиток зберігатиме свій натуральний колір ще не одне тисячоліття та зачаровуватиме рівнян та гостей міста своєю оригінальністю та автентичністю.



Нині у соборі оздоблено мозаїкою більше 500² м. Для виготовлення ікон використовується плитка величиною 18×18 мм, яку майстри ріжуть власноруч на 6-8 частин та зачищають деталі, вирівнюючи бокові сторони для того, щоб досконало зобразити усі лики святих або окреслити форми додаткових елементів.

Виготовлення однієї ікони потребує чимало часу, адже ця робота ця є нелегкою та досить кропіткою.








На правах реклами