Ми у Facebook
24.06.2022, 11:30

Коли закінчується Петрів піст?

Через тиждень після свята Трійці розпочинається перший літній піст – Апостольський, відомий ще як Петрівка, або Петрів піст. У цьому році він триватиме 14 днів, до 27 липня.
Петрів, або Апостольський, названий на честь святих апостолів Петра і Павла, яких ми вшановуватимемо 12 липня. Цей піст встановлений у пам’ять про те, як апостоли, прийнявши Святого Духа в день П'ятидесятниці, в пості та молитві готувалися до всесвітньої проповіді Євангелія. Церква закликає своїх вірних молитвою і постом наслідувати апостолів і таким чином готуватися до їхнього свята.

Вимоги щодо обмежень у їжі під час Петрового посту є менш суворими, ніж під час Великого посту, однак треба пам’ятати, що мета посту – духовне очищення, перемога над гріхами і пристрастями. Головне – це звільнення духу людини від підкорення тілу і його потребам, усвідомлення, що «не хлібом єдиним жива людина», і відновлення в собі провідної ролі духу. З цього приводу згадаймо настанови святого апостола Павла: «Хто їсть, не зневажай того, хто не їсть; i хто не їсть, не осуджуй того, хто їсть, тому що Бог прийняв його. Бо Царство Боже — не їжа i питво, але праведнiсть i мир, i радiсть у Святому Духовi» (Рим. 14: 3, 17).

За матеріалами ПЦУ.





На правах реклами