Ми у Facebook
27.06.2022, 12:54

Українським біженцям доведеться затягнути паски: країни Європи скорочують програми допомоги

Гостинний прийом українських біженців європейськими країнами починає змінювати свій характер. За чотири місяці вторгнення Росії українці побачили допомогу інших народів та відчули основні аспекти життя за кордоном.
На сьогоднішній день велика частина українців, які вимушено виїхали з дому, повернулися назад. Комусь було важко фізично, комусь емоційно, хтось повернувся додому, хтось в інше місто, бо дому вже нема… Але є значна частина наших співгромадян, які залишаються "в гостях", під захистом інших держав.

І зараз на них чекають зміни - країни Європи розпочинають згортати програми допомоги, обмежують пільги для вимушених гостей з України.

У яких країнах українцям варто готуватися до змін?



Польща


Із 1 липня поїздки Польща скасовує пільговий проїзд у поїздах Intercity. Як повідомили у прес-службі відомства, скористатися безкоштовним проїздом громадяни України ще можуть до 30 червня у таких містах: Хелм, Дорогуськ, Люблін, Грубешув, Перемишль, Загуж, Ярослав та Жешув. А з 1 липня перевезення будуть відбуватися на загальних умовах.

Після 120 днів перебування у Польщі багатьом українцям доведеться шукати житло і роботу - закінчується дія програми "40+" .
Тих, хто не зможе знайти роботу, а знімати житло не можуть, влада обіцяє поселити в місця "загального розміщення" і муніципальні приміщення.
Виняток зробили для багатодітних сімей, людей з інвалідністю, пенсіонерів, вагітних жінок, осіб, які здійснюють догляд за немовлятами. Їм додадуть ще 120 днів.

Виплати 300 злотих одноразово, 500 злотих для дітей до 18 років щомісяця, допомога малозабезпеченим сім'ям, безкоштовна медична допомога та школи залишаються. А ось пункти з роздачею гуманітарної допомоги і продуктів у багатьох місцях закриваються – збір серед поляків скоротився в рази.

Чехія


У Чехії виходить закон про зміну програми підтримки українських біженців, який пеш за все стосується виплат та медичної допомоги.

За новими умовами, на допомогу у розмірі 5000 крон зможуть розраховувати ті українці, кому не нададуть безкоштовне житло, щоденне багаторазове харчування і гігієнічні засоби. Щоб отримати виплати, потрібно буде фактично проживати саме в Чехії, а не приїжджати за допомогою з інших країн, як це роблять переважно громадяни ромської національності.

Також в Чехії вдвічі скоротили термін оплати державою медичної страховки: раніше це було рік, а тепер становитиме лише 150 днів. Уряд країни вважає, що за цей час біженець може знайти роботу, і внески за нього буде платити роботодавець. Страхові внески за дітей до 18 років, пенсіонерів та людей з інвалідністю продовжить виплачувати держава.
А столиця Чехії Прага взагалі з 13 червня не приймає біженців = їх направляють в інші міста.

Швейцарія


Біженцям у цій країні анонсували обмеження термінів виїзду з країни - всього на 15 днів на квартал українці можуть виїхати в Україну. В іншому випадку, статус захисту S громадян України, які втекли від війни, може бути відкликаний.

Однак, якщо ви можете довести, важливі причини залишитися на більш тривалий період, наприклад, відвідування близького члена сім'ї, який серйозно хворий - вас це не стосуватиметься.
Крім того, якщо ви перебуватимете в третій країні більше двох місяців - вас теж позбавлять статусу, бо ви таким чином перенесли центр свого життя в ту країну.

Болгарія


Болгарія внесла свої зміни у зв’язку із курортним сезоном. Тут українцям довелося виселитися з готелів на чорноморському узбережжі, знайти собі економ-житло та роботу. Крім того, з 1 червня скоротили розмір компенсації до з 40 левів до 15 левів на добу, тож утримувати українських громадян стало важче.

Нова програма розрахована до 31 серпня.Головна її ціль - протягом літніх місяців забезпечити повну інтеграцію біженців, щоб вони могли почати працювати і жити, як болгарські громадяни.

Велика Британія


У Британії біженців з України приймають за державною програмою "Homes for Ukraine". А вона має ряд проблем. Зокрема, спонсори, які погодилися надати житло - просто відмовляються від своїх зобов'язань, бо їм не компенсують витрат. А сума тут не мала - 350 фунтів стерлінгів
Тисячі українців “зависли” на отриманні віз до Британії. Через складнощі з оформленням документів до країни не можуть потрапити навіть і ті, кого давно чекають приймаючі родини.

Позитивним моментом є те, що уряд Великої Британії спростив правила в’їзду для підлітків. Відтепер їм не потрібно знаходитись у супроводі батьків чи опікунів при перетині кордону.

Тож бачимо, добре там - де нас нема. І життя за кордон не таке солодке і безтурботне, як нам його малюють





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра