Ми у Facebook
28.06.2022, 15:15

“Хочу бути корисним”: рівненські засуджені захищають Україну

До збройних сил України уже мобілізували 27 людей, котрі перебувають на обліку в органах пробації нашого міста. Що накоїли засуджені і чи добровільно пішли служити ми запитали в старшого інспектор відділу Рівненського районного відділу №1 філії Державної установи "Центр пробації" Тетяни Малько.
За словами Тетяни Малько, абсолютно всі хто перебуває на обліку в органах пробації і має бажання захищати Україну, може бути мобілізованим в територіальну оборону чи безпосередньо в ЗСУ. У період воєнного стану обмежень по статтях, за якими правопорушники притягувались до відповідальності, немає. Якщо мають бажання служити — служать.

— Є засуджені, які до кримінальної відповідальності притягувались вперше, а є і такі, що неодноразово відбували покарання в місцях позбавлення волі, - говорить інспекторка. - Проте своєю теперішньою поведінкою бажають виправитись і виправдати своє кримінальне минуле тим, щоб захищати Україну від російського загарбника. Серед наших підопічних, яких мобілізували, є засуджені за крадіжки, необережне нанесення тілесних ушкоджень, незаконне поводження зі зброєю та самовільне залишення військової частини або місця служби.

Тетяна Малько розповідає — воювати не відмовляються навіть ті, кого мобілізовують примусово. Але більшість йдуть служити добровільно. Кажуть — хочуть приносити користь суспільству.

— Є в нас один засуджений, який перебував раніше на обліку. А, під час іспитового строку вчинив нове кримінальне правопорушення і відбував за це реальну міру покарання . Проте після звільнення належних висновків не зробив — знову вчинив крадіжку та отримав іспитовий термін. Тепер йому стало соромно і він виявив бажання служити в ЗСУ і таким чином довести, що може бути корисний.

Відповідно до рішення суду, засуджені умовно зобов’язані періодично з’являтися до органів пробації. За неявку іспитовий строк можуть скасувати. Мобілізованих ж на місцях контролюють командири військових частин, згідно чинного законодавства.

Довідково: пробація — це альтернатива позбавленню волі, що передбачає відбування засудженими покарання в громаді без ізоляції від суспільства. При цьому система пробації забезпечує не лише контроль за виконанням обов'язків, покладених судом, та й може надавати певні консультації та допомогу для створення готовності особи жити, не вчиняючи правопорушень. Діяльність пробації базується на індивідуальному аналізі проблемних питань кожного правопорушника, розробці для кожного з них індивідуальної системи мотивації, контролю та допомоги.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ