Ми у Facebook
29.06.2022, 16:14

Чому не можна ігнорувати повітряні тривоги: пояснення від фахівця NASA

фото з pravda.com.ua.

Андрій Васильєв, який більше відомий українцям як Дорж Бату, не тільки відомий письменник, але й оператор корекції траєкторій космічних апаратів, співпрацював з NASA.
У одному із своїх дописів на сторінці у мережі Фейсбук він пояснив, чому українцям не слід легковажити повітряними тривогами.




Знаєте, що означає «code uniform alfa»?

Це ракетна атака по території України.

Це означає, що мені треба негайно кидати усі справи і їхати на місце служби. Кожен раз, коли я отримую такий дзвінок, або повідомлення, в мене все обривається всередині.

Ти ніколи не знаєш, куди влучать ці кляті ракети, але з великою долею імовірності, це може бути просто житловий квартал, чи багатоповерхівка, де люди мирно вечеряли, де батьки вкладали малих спати, де старі тихо собі сиділи і дивились у вікно.

Звісно, ми відмічаємо, що 60% з усіх запущених росіянами ракет, не влучають у цілі. Вони або падають у чистому полі, або врізаються у пагорби чи у берега річок. А можуть впасти у зовсім випадкових місцях. Це означає, що у цих старих ракет проблеми з системою наведення, або (наша розвідка таке припускає), саботаж.

Частину збивають українські ППО.

Але часом (і переважно), ці ракети влучають туди, де немає жодних військових об‘єктів. Стадіони. Школи. Житлові будинки. Цивільна інфраструктура.
А це означає, що росія просто винищує цивільне населення.
Коли я був в Україні, то не раз стикався з тим, що люди якось мляво реагують на сигнали повітряної тривоги.

Знаєте, я бачив треки цих ракет просто на своєму моніторі. Я бачив місця влучань. Особливо болить, коли ти бачиш ті місця, де сам бував не раз. Наприклад, Чортків, як сьогодні. Місця, де живуть твої близькі і друзі.

Не нехтуйте правилами безпеки. Ховайтесь. Ви не знаєте, де прилетить. Це може бути якийсь порожній цех, шиномонтажна станція, стадіон, супермаркет, багатоповерхівка, чи центр міста.

Найгірше, що це може бути ВАШ будинок.

Ви не знаєте. Тож йдіть в укриття, будь ласка. Бережіть себе.

P.S. Отримав купу коментарів щодо того, що немає укриттів. Мій коментар з приводу того, що військово-цивільні адміністрації зобов‘язані були подбати про укриття, відверто висміяли, тому я його видалив.

В мене немає що більше додати до моїх слів.

Розумію, що не маю морального права роздавати вам поради. В мене немає ідеяльного рецепту. Просто бережіть себе.

Дізнайтеся, як працює система оповіщення і чому її не можна ігнорувати?

Важливе уточнення: у грудні 2022 року вибухнув скандал щодо того, чи працював Андрій Васильєв з НАСА. ВВС News Україна звернулась із низкою запитів до цього агентства, щоб розібратись в ситуації.

На питання кореспондента, чи правдою є те, що Андрій Васильєв/Дорж Бату, як він неодноразово говорив, працював оператором корекції траєкторії в Управлінні з аеронавтики та дослідження космічного простору США, речниця агентства Шеріл Уорнер відповіла: "Він не працював на НАСА. Наша заява - це інформація, яку я маю надати".

Однак, на уточнююче питання в агентстві повідомили, що Васильєв мав все ж таки стосунок до діяльності НАСА.

"Андрій Васильєв працював з підрядником НАСА (Andrey Vasiliev was engaged with a NASA contractor) в 2013-2016 роках, але наразі не пов'язаний з агентством. Його погляди не відображають офіційні погляди НАСА або уряду Сполучених Штатів", - відповіли в НАСА на запит.

Попри це, позиція автора цього матеріалу залишається незмінною: ігнорувати повітряну тривогу не варто.





На правах реклами