Свіжі помідори до весни: як зберігати
Перший крок до успішного і тривалого зберігання помідорів — це правильний збір плодів. Знімати томати з кущів потрібно в сухий день. Приступати до прибирання можна після того, як на плодах не залишиться крапель роси. Не варто відтягувати збір врожаю до холодів. Щоб помідори не втратили вологу, їх слід зберігати плодоніжкою донизу.
Щоб вдалося зберегти помідори як можна довше, виконуйте наступні правила:
- Відбирайте для зберігання тільки абсолютно здорові плоди. На них не повинно бути вм’ятин, плям, подряпин, тріщин і т. п.
- Для тривалого зберігання краще підходять м’ясисті томати з товстою шкіркою, які мають середньопізні та пізні терміни дозрівання.
- Розсортуйте томати за ступенем зрілості: дозрілі, бурі, молочної зрілості (білі, зелені). Всі вони відрізняються один від одного термінами дозрівання, а значить, і часом зберігання. Ніколи не залишайте на зберігання перезрілі помідори.
- Відокремте великі плоди від дрібних. Як виявилося, розмір також впливає на час дозрівання. Дрібним томатам потрібно більше часу, щоб досягти зрілості, тому і термін зберігання у них більш тривалий. Краще всього, за спостереженнями фахівців, зберігаються плоди вагою близько 60 г.
- Не кладіть дозрілі помідори поруч з тими, які бажаєте зберегти. Річ у тому, що такі плоди виділяють етилен, який прискорює процес дозрівання томатів, які лежать поруч.
- Вимоги до вологості у всіх помідорів однакові: вона повинна бути в межах 85-90%. Буде рівень вологості менше — помідори почнуть сохнути, більше — гнити.
- Якщо ви хочете зберігати помідори тривалий час, створіть їм правильні умови. Томати дуже чутливі до вологості і температури.
Якщо ви хочете продовжити термін зберігання стиглих томатів, використовуйте наступний спосіб:
- Відібрані плоди протріть спиртом або розчином марганцівки і дайте повністю висохнути.
- Візьміть пластмасовий або дерев’яний ящик з отворами. Щілини необхідні для гарної вентиляції. Дно ємності застеліть будь-яким матеріалом, що всмоктує вологу. Це може бути пергамент, мішковина, солома або звичайний папір. Ідеальний варіант — торф або висушений мох сфагнум.
- Розкладіть томати в один шар. Присипте їх тирсою, соломою або накрийте ще одним шаром паперу. Укладіть ще максимум один шар плодів.
- Зверху все це знову засипте тирсою і відправте на зберігання в прохолодне приміщення з хорошою вентиляцією.
- Регулярно оглядайте ящики з помідорами. Якщо побачите м’який перезрілий плід, не залишайте його, а відразу використовувати в їжу.

Як зберігати недозрілі помідори до весни
- Продезінфікуйте всі плоди спиртом і дайте їм просохнути.
- Кожен помідор загорніть в темний папір, щоб захистити від попадання світла.
- Укладіть всі плоди в один шар так, щоб вони не стикалися один з одним.
- Накрийте ящик зверху соломою і залиште для зберігання в провітрюваному приміщенні з температурою 8-10°С.
- Якщо ж вам захочеться поласувати ними раніше, просто перенесіть ящик в тепло і поставте ближче до світла. Або покладіть туди 1-2 стиглих плода.

термін зберігання помідорів, як зберегти помідори на зиму, як зберегти помідори, помідори, корисні поради
Астропрогноз для всіх знаків на 11 травня

Дізнайтеся, що вам підготували зорі на завтра.
переглядів: 248
Як навчитись швидко прибирати: поради, які спростять життя

Прості поради для легкого прибирання.
переглядів: 759
Легкий та корисний салат, який полюбить вся сім'я: рецепт

Смачний і красивий салат — чудовий зразок французького смаку
переглядів: 1643
День бузку в Пересопниці: свято краси, мистецтва та підтримки ЗСУ 11 травня

Завтра, 11 травня, мальовниче село Пересопниця Рівненського району знову стане центром весняної краси та патріотичного духу, адже тут відбудеться традиційне свято – День бузку. Цьогоріч програма поєднає чарівні аромати весни, унікальне українське мистецтво та можливість підтримати наших захисників.
переглядів: 374
Увага: кліщі! Поради медиків, як уберегтися від небезпечних укусів

З приходом весни та потепління в Україні розпочався сезон активності кліщів. Медики та епідеміологи попереджають про зростання кількості випадків укусів цих небезпечних павукоподібних серед населення.
переглядів: 911