Ми у Facebook
11.07.2022, 14:13

Замість мишей - ведмедки: новим способом винищення шкідників на городі може стати ваш домашній улюбленець

Мешканка Рівненщини поділилася незвичайним методом знищення ведмедок. Головним у боротьбі з настирним пожерачем врожаю став її кіт.
Можна тільки уявити здивування жінки, яка на порозі побачила три ведмедки, які кіт приніс після нічного полювання. Можливо, він думав, що це мишка? Або ж навмисне полював на цю істоту - господиня не знає, але радіти цьому не перестає.

Хто така ведмедка та чим вона небезпечна?


Ведмедка - жук буро-коричневого кольору, який живе у землі, вміє літати і надзвичайно швидко розмножується. Зимує у ґрунті у справжніх підземних палацах, які будує сама. На початку літа самки починають відкладати яйця, а через 10-17 діб вилуплюються личинки, які дуже схожі на дорослих комах, просто менш розмірами та без крил.

Ведмедка відома також ще під назвами земляний рак, капустянка, капустяний ведмідь, цвіркун-крот, дзига. Назва «ведмедка», ймовірно, пов'язана із загальною масивністю статури, кігтистими передніми лапами і коротким коричневим «хутром», що покриває її тіло. Коли тримаєш капустянку в руці, важко повірити, що в твоїх пальцях — комаха.

Основна частина життя ведмедки проходить у ґрунті: вона невпинно риє його, шукаючи собі поживу. В основному цей жук пожирає соковиті підземні частини рослин (коріння, кореневища, бульби і т. д. - за що ця істота люто ненавидять городники), але не проти закусити і дощовим черв'яком або чиєюсь личинкою. Залишивши свій підземний палац, ведмедка акуратно, немов ножицями, обрізає коріння рослин, що зустрілися на шляху, особливо їй смакують овочеві культури - помідори, огірки, рання картопля.
Будова тіла дозволяє ведмедці досить швидко бігати, а також жук непогано вміє плавати і навіть літати.




Як зрозуміти, що у вас на городі завелася ведмедка?


Визначити, що на вашій ділянці завелася капустянка, можна перш за все по розсаді, що пов’яла відразу після висадки в грунт, або під'їденому врожаю коренеплодів. Також це можна зробити за слідами її життєдіяльності: ходи в ґрунті, самі гнізда з яйцями, пагорби навколо рослин, в яких ховається вхід у підземні тунелі, створені капустянкою.

Сліди на росі – одна з явних ознак. Переміщаючись, капустянка буквально тягне велике черевце по землі. Рано вранці, до того як роса підсохне, за слідом можна простежити весь її шлях, а також знайти по його ходу великі (до 2 - 3 см в діаметрі) отвори, через які комаха проникає в грунт.

Як боротися з ведмедкою на своїй ділянці?


Можна виокремити два способи - це знищення та відлякування.

В першому випадку можна ретельно перекопати ділянку свого городу. Копати варто глибоко, щоб зруйнувати ходи та гнізда. Краще це робити яе весною, так і восени.

У другому випадку - на території городу розтавляємо пастки: пляшки (банки, старі відерка тощо) можна наповнити гноєм - він приваблюватиме ведмедок для відкладання яєць. За тиждень-два варто ці пастки викинути і наставити нові. Якщо зробити місцинку для вигрівання, наприклад шматок шиферу чи дошки трохи вкопати в землю, то там капустянка грітиметься і її можна буде “прибрати”.

У виритий хід можна налити пального або розчин олії ( 1 ст л на 5 л води). Ще можна спробувати розчинини 4 ст л миючого для посуду у 10 л води або ж 3 ст л соди з невеликою кількістю кипятку - такі гостинці не сподобаються власниці підземного помешкання.

Подрібнену шкаралупу яєць поєднану з соняшниковою олією радять закидати в лунки при висаджуванні коренеплодів.

На території городу можна посадити хризантеми або чорнобривці - їх запах ведмедка не любить. Також їй не до вподоби і часник - це варто врахувати при плануванні посадки).

А якщо регулярно підживлювати рослини курячим послідом, цибулевим лушпинням чи нашатирним спиртом, то ведмедка не захоче там оселятися.
Крім того, щоб перекрити доступ ведмедкам, які живуть у сусідів, можна по периметру своєї ділянки вирити досить глибокі канавки, насипати битого скла, мушель, то через такі перешкоди капустянка не пробереться. Але на ваших “квартирантів” це не подіє.

Використання інсектицидів для боротьби з ведмедками вважається також ефективним засобом. Їх вам порекомендують у спеціалізованих магазинах для садівників та городників.

Ну і ще одна порада - спробуйте свого кота у якості винищувача капустянок. Можливо він і не здогадується, що вміє на них полювати.





На правах реклами