Ми у Facebook
01.08.2022, 09:48

Як вибрати годівницю для риболовлі?

Використання прикорму значно підвищує ефективність більшості видів риболовлі. Звичайно, багато залежить від виду риби, характеру водойми та використовуваних методів, але додаткова приманка корисна завжди. Саме для цього і існують різноманітні годівниці, а також інші способи доставки прикорму.
Найпростіший варіант - просто вивалити його з каструлі, де він раніше замішувався. Відмінно працює при лові з пірсу або човна, коли ви маєте можливість дотягнутися до потрібного місця. Більш складний варіант - створення куль підгодовування і прицільне їх закидання за допомогою різних засобів доставки, типу рогаток або катапульт. Ну а третій варіант – різноманітні годівниці. Саме про них ми сьогодні вам і розповімо.

Які годівниці взагалі бувають?


Існують різні види риболовлі з використанням годівниць. Найбільш популярними є:

Фідер. З недавніх пір – чи не найпопулярніший спосіб лову коропових риб. У процесі використовується особливе оснащення - годівниці, які одночасно грають роль грузил. Чіпляються вони як паралельно гачку, так і на одній з ним волосіні, бувають різних видів, але про це трохи пізніше.
Соска. По суті – теж годівниця, тільки простіша. Береться кришка із-під пластикової пляшки. У ній роблять отвори для кріплення волосіні. Сама кришка заповнюється в'язким прикормом, в який встромляються гачки. Короп цю справу бачить, «присмоктується», бо цілком проковтнути не може. І в процесі «засмоктує» гачок, самопідсікається і викликає спрацювання сигналізатора клювання.
Поплавець. Плаваюча годівниця, яка одночасно і прикорм поширює, і про клювання сигналізує. Альтернативний спосіб лову на поплавцеву вудку.
Чашечка. Невелика конусоподібна конструкція з отворами, що кріпиться на кінці поплавцевого вудилища. Як правило, заповнюється живим та активно повзаючим прикормом, типу опаришів. Вони потихеньку виповзають через отвори і падають униз. Метод краще працює, якщо кінець вудки розташовуватиметься безпосередньо над поплавцем.
Кораблик. Досить складна, але ефективна годівниця. Можна, наприклад, використовувати радіокеровані моделі, які у потрібний момент відкривають стулки трюму. Або прикріпити більш простий кораблик до «гумки» та особливої волосіні при лові за допомогою донки. Снасті закидаються у воду, годівниця рухається в їхньому напрямку, а потім рибалка тягне за волосінь, конструкція перевертається і весь прикорм висипається в районі, де знаходяться гачки.
Мішок. Класична сітка-авоська, заповнена густим кормом. Чіпляється до човна або до причалу, поступово віддає прикорм, формуючи густу хмару.

Особливості вибору


Найбільше складнощів з вибором відповідної годівниці спостерігається при фідерному лові. Тому потрібно пам'ятати таке:

• Вага годівниці завжди повинна відповідати тесту вудлища. Так, ви можете причепити до ультралайт-бланку конструкцію вагою 40 грам, але ефективно використовувати її не зможете.
• При лові в умовах сильної течії краще брати трикутні або квадратні моделі. Можна з додатковими шипами-ґрунтозачіпами для більш надійної фіксації. І чим вони будуть важче – тим краще.
• Максимальну дальність закидання забезпечують годівниці-ракети. У них обтічна форма, відносно невелика вага та середня ємність. Однак така форма не гарантує стійкості на дні, та й спливають вони значно гірше.
• Пам'ятайте, що годівниці – витратні матеріали. Ви завжди повинні бути готові до того, що вони зачепляться і відірвуться. Саме тому, наприклад, багато хто воліє монтувати їх паралельно гачкам – щоб губилися тільки вони, а не все оснащення. Якщо ж ви не хочете їх втрачати, використовуйте флет-фідери. Вони легші і більш обтічні, але куди більш вимогливі до виду прикорму.
• Що стосується матеріалів, то пластик може випливати після випорожнення, але куди гірше літає і не гарантує стійкості на дні. Метал у цьому плані надійніший, але й значно важчий.
• Відкритий тип швидше випорожнюється, тому краще працює у стоячій воді. Закритий та напівзакритий, навпаки, переважно використовувати в умовах течії.
• Для фідерного лову потрібне відповідне оснащення. Освойте кілька методів кріплення снастей - з повідками, з пристроями, що протизакручуються, з кількома гачками і т.д.


Покупка


Якщо ви зібралися купити годівницю, краще звертатися туди, де вам гарантовано продадуть якісний товар. Наприклад – в інтернет-магазин Ібіс. Ми вже багато років займаємося продажем спорядження для полювання, туризму та риболовлі, а багато хто навіть випробує його особисто. Тож наші продавці-консультанти завжди знайдуть для вас слушну пораду. Наприклад, про те, як має правильно кріпитися фідерне оснащення. Тож – звертайтеся!





На правах реклами