Ми у Facebook
06.08.2022, 10:15

Церковне свято 6 серпня: прикмети та заборони дня

Сьогодні, 6 серпня, православна церква згадує пам’ять святих Бориса і Гліба, які раніше, до хрещення, носили імена Роман і Давид.
В цей час був період хлібної жнив, але щоб показати повагу святим, в цей день в поле не виходили.

Також цей час для збору ягід, їх заготовляють на зиму. Поспіває черемха і чорна смородина, їх можна використовувати як ліки при застуді, хворобах ШКТ або нервових розладах. Але робили і просто заготовки у вигляді варення, компотів і сушених смаколиків.

Ще заготовляли березові віники, їх використовували і для лікування, і для лазні. Дерева повинні бути зі спадаючими гілками, молоді, але щоб ще не цвіли, листочки в них м’які, ніжні, а гілки – тонкі, прямі і довгі.

Жінки можуть ще провести нескладний ритуал від жіночих хвороб. Треба зварити компот зі смородини, додати святої води і випити залпом. Потім тричі перехреститися і легенько побити себе березовими гілками. Так можна вибити з себе різні недуги.

Чого не можна робити 6 серпня

В цей день не можна виходити в поле і тим більше там працювати. Робити це не варто не тільки тому що святі засмутяться, але також і тому, що весь урожай може спалити блискавка. Є й приказка: «На Гліба і Бориса за хліб не берися». Сьогодні краще присвятити час молитві.





На правах реклами