Ми у Facebook
07.08.2022, 21:41

Активне життя зі здоровими суглобами

«Без руху життя — лише летаргічний сон», — стверджував Жан-Жак Руссо і, як усі класики, він висловив істину, що є актуальною у всі часи. Ми щодня рухаємося завдяки нашим суглобам, гуляємо, танцюємо, бігаємо або просто розгойдуємо ногами, сидячи в кріслі. Як ми знаємо з уроків біології, кожен суглоб складається з суглобових кісток, поверхня яких вкрита хрящовою тканиною, капсули суглоба зі сполучної тканини та синовіальної оболонки, що вистилає капсулу зсередини і виділяє синовію (синовіальну рідину).

Будова суглоба


Суглобова капсула зсередини покрита особливою речовиною, яка утворює синовіальну оболонку. Ця внутрішня мембрана живить хрящ і виробляє «суглобовий сік», синовіальну рідину, що згладжує тертя в суглобах та тим самим вберігає їх від зношування. При зниженні тиску в суглобі хрящ, як губка, вбирає суглобову рідину, а при підвищенні тиску – позбавляється її залежно від ступеня навантаження. При цьому синовіальна рідина ізолює суглобові поверхні одна від одної, роблячи їх слизькими. Здоровий суглоб «змащується» сам, а сила тертя в 5 разів перевищує силу тертя льоду. Кісткові кінцівки суглобів захищені гіаліновим хрящем висотою 3-5 мм, який виконує роль «захисної подушки»: поглинає великі навантаження та різкі рухи. Під час руху хрящові клітини вбирають необхідні поживні речовини із суглобової рідини, а метаболіти викидають, тож рух суглобів справді ілюструє значення слова «життя». Пригадайте тільки астронавтів, які знову вчаться ходити після тривалих польотів.

Важливість колагену для суглобів


Основою суглобового хряща є міжклітинна речовина, що складається з низки колагенових волокон, для яких хондроцити синтезують білок разом з структурним матеріалом для основи хряща. Ця речовина складається з дуже великих молекул, які можуть добре утримувати воду і таким чином забезпечувати еластичність і амортизацію в разі ударів. У той же час вона багата глікозаміногліканами, гіалуроновою кислотою та хондроїтинсульфатом - структурними компонентами синовіальної рідини. Гіалуронова кислота міститься в багатьох тканинах людського тіла, таких як хрящі, кістки, склоподібне тіло, серцеві клапани, шкіра і синовіальна рідина. Вона розтягує шкіру та зв’язки, підтримує еластичність хряща, змащує наші суглоби та є невід’ємним компонентом синовіальної або ж суглобової рідини, без якої наші суглоби не функціонували б. Здоровий молодий організм виробляє велику кількість гіалуронової кислоти, проте з віком процес її синтезу в організмі сповільнюється, і коли це відбувається, ми починаємо помічати проблеми з суглобами та небажані зморшки – перші ознаки передчасного старіння.

Гіалуронова кислота, від краси до здоров'я


У 40 років організм починає виробляти гіалуронової кислоти на 50% менше, а у віці 60 та старше – лише 10% необхідної кількості. З точки зору хімічної структури гіалуронова кислота відноситься до категорії глікозаміногліканів або мукополісахаридів, оскільки вона може утримувати велику кількість води, і таким чином здатна «підтримувати» клітини. Так вона має властивість утримувати до шести літрів води на грам. Вода не піддається стисненню, а гіалуронова кислота передає цю властивість суглобам. Гіалуронова кислота відповідає за консистенцію рідини в тканинах і змінює її в'язкість залежно від дії механічних сил: при підвищеному навантаженні рідина розріджується, але залишається достатньо в'язкою, щоб не витікати з суглобів у вигляді води. Як живиться хрящова тканина? Хондроїтин є важливим компонентом хряща. Частково ми дбаємо про те, щоб отримати потрібну кількість хондроїтину з їжі. Його біоактивною формою є хондроїтину сульфат, оскільки хондроїтин може використовуватися в організмі лише після з’єднання з сіллю сірчаної кислоти. Хондроїтину сульфат діє як магніт для рідини. Завдяки електричному заряду хімічного зв’язку він утримує велику кількість води в сполучній тканині і продукує драглисту речовину, яка містить хондроцити. Це забезпечує еластичність і амортизацію суглобового хряща. Наскільки складною є регенерація хряща? Брак необхідних структурних компонентів, викликаний захворюваннями або іншими факторами, зазначеними вище, є досить вагомою перешкодою регенерації хряща. Ми вже дізналися, що хрящова тканина отримує поживні речовини не з системи кровообігу, а з суглобової рідини, яка також забезпечує виведення залишків з хрящових клітин. Якщо організму не вистачає поживних речовин, хрящові клітини висихають і поступово відмирають. Пошкоджений хрящ більше не може виконувати свою амортизаційну функцію і не може забезпечувати рухливість суглоба. Таким чином починає прогресувати артроз.

Переваги гіалуронової кислоти і хондроїтину


Гіалуронова кислота і хондроїтин набагато краще захищають суглоби у комплексі. При одночасному застосуванні ці речовини діють синергічно, тобто доповнюють одна одну, забезпечуючи захисні та живильні функції хрящової тканини, і діють набагато ефективніше, ніж кожен компонент окремо. Завдяки зміненій молекулярній структурі гіалуронова кислота не руйнується при пероральному прийомі. Таким чином механічно збільшуюється кількість екзогенної гіалуронової кислоти в суглобі та водночас активується процес синтезу власної гіалуронової кислоти в хондроцитах. Гаразд, тепер ми розуміємо користь, яку відіграє гіалуронова кислота для наших суглобів, але як контролювати та стимулювати наше тіло виробляти цю кислоту природним шляхом навіть після 30 років? На щастя, сучасні вчені створили революційний продукт, який ми з упевненістю рекомендуємо. Йдеться про B-luron, що був створений Coral Club та зараз розповсюджується практично в усіх країнах світу, включаючи Канаду та Сполучені Штати.

Гіалурон-хондроїтиновий комплекс в одному продукті


Бі-Лурон Корал клуб – це активна дієтична добавка гіалуроно-хондроїтинового комплексу, інноваційний технологічний продукт, розроблений німецькою компанією Gramme-Revit GmbH, призначений для стимуляції вироблення власної синовіальної рідини, живлення і відновлення хрящової тканини. B-Iuron - класичний продукт ортомолекулярної медицини: «відновлення і підтримка здоров'я шляхом зміни концентрації речовин, які в нормі містяться в організмі людини». Підсумовуючи: «потрібні молекули в потрібних кількостях». Розробникам вдалося поєднати в унікальній синергічній комбінації два основних структурних елементи для відновлення правильного функціонування хряща: хондроїтин і гіалуронову кислоту. Ефективність комплексу подібна до внутрішньосуглобових ін'єкцій гіалуронової кислоти, проте він діє на всі суглоби одночасно.





На правах реклами